Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro Zdroj: Reuters

Venezuela je na pokraji občanské války, skupina vojáků vyzvala k rebelii proti Madurově vládě

Skupina vojáků ve venezuelském městě Valencia dnes vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Nicoláse Madura a vyzvala ostatní vojáky a policisty v zemi, aby se k ní připojili. Vojáci ve Valencii uvedli, že nejde o převrat, ale o snahu obnovit ústavní pořádek v zemi. Informoval deník El Nacional, podle něhož je od rána v tomto třetím největším městě země zaznamenán zvýšený pohyb vojáků.

Jeden z lídrů vládní socialistické strany Diosdado Cabello podle agentury Reuters oznámil, že ve Valencii jde o "teroristický útok" a že tam bylo zatčeno několik vojáků.

"Vyhlašujeme legitimní rebelii a stojíme při statečném lidu Venezuely, neuznáváme vražednou tyranii Nicoláse Madura," uvedl kapitán Juan Caguaripano v prohlášení na videu zveřejněném na sociálních sítích. Se skupinou asi dvaceti ozbrojených vojáků za zády dodal, že cílem jejich vzpoury je obnovení ústavního pořádku, aby byla země zachráněna před totální destrukcí.

Kapitán v prohlášení vyzval všechny vojáky a policisty země, aby se k jeho jednotce připojili. Uvedl rovněž, že jeho jednotka podporuje parlament. Ten vzešel z voleb v prosinci 2015 a má v něm většinu opozice, práci poslanců ale od té doby blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi.

"Potřebujeme čestné politiky, kteří odstraní zkorumpované vedení, jež zradilo lid. Požadujeme okamžité ustavení přechodné vlády a svobodné volby," uvedl rovněž kapitán. Proslov zakončil slovy "Ať žije svoboda a zemře tyranie!"

Vzpoura jednotky ve Valencii, která leží na severu země ve státě Carabobo, přichází den poté, co nové Ústavodárné shromáždění odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou, kritizující vládu prezidenta Madura. Toto shromáždění vzešlo z voleb, které bojkotovala opozice a které jako nedemokratické a neústavní označila řada států, včetně USA.