Liou Sia, manželka čínského disidenta, zmizela.

Liou Sia, manželka čínského disidenta, zmizela. Zdroj: Twitter

Manželka nedávno zemřelého čínského nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa zmizela

Velké pobouření světa vyvolala před několika týdny smrt nejznámějšího čínského disidenta a nositele Nobelovy ceny míru Liou Siao-poa. Tento literát, kterého na cenu navrhl i Václav Havel, zemřel 13. července ve věku 61 let v důsledku onemocnění rakovinou jater. V době jeho věznění mu pekingská vláda neposkytla adekvátní péči a ani nedovolila zahraničním lékařům, aby ho léčili, svět ji proto činí odpovědnou za jeho smrt. Teď ale není ani známo, kde se nachází jeho manželka Liou Sia. Tu komunistický režim držel sedm let v domácím vězení, jenže teď je neznámo kde.  

Patnáctého července proběhl za velmi neobvyklých okolností pohřeb disidenta Liou Siao-poa, který byl zpopelněn a popel byl vysypán manželkou do moře. Jenže přátelé a známí rodiny uvedli, že na režimem oficiálně zveřejněných fotografiích z pohřbu nemohou identifikovat nikoho, kdo by patřil k rodině.

Šestapadesátiletá Liou Sia „zmizela“ ihned po pohřbu manžela. Přestože byla léta pod přísným dohledem čínské policie a tajných služeb, měla předtím alespoň kontakt s rodinou. Její členové ji ale už několik týdnů nedokázali kontaktovat.

Její slavný manžel byl v prosinci 2009 odsouzen v Pekingu kvůli „podněcování k podvracení státní moci“ (ve skutečnosti Liou bojoval za demokracii ve své zemi) na 11 let do vězení. Od té doby byla v domácím vězení i jeho žena.

Její americký právník Jared Genser kvůli jejímu současnému „zmizení“ podal formální stížnost u OSN. Mezinárodní právo totiž definuje „vynucené zmizení“ jako situaci, kdy jsou vlády zapojeny do zbavení svobod svého občana proti jeho vůli. Jak informoval světová média Genser ve středu, pracovní skupina OSN, kde má Čína velký vliv, stížnost v minulých dnech zamítla.

„Požadujeme, aby čínské úřady okamžitě poskytly důkaz, že Liou Sia je naživu a umožní jí volný přístup ke své rodině, přátelům, právníkům a mezinárodnímu společenství,“ uvedl Jared Genser v prohlášení, které poslal francouzské agentuře AFP.

Podle dostupných informací sužují manželku zemřelého disidenta už nějakou dobou deprese, protože je na ní vyvíjen neustálý tlak. Čínská vláda tento týden v reakci na dotazy, kde se žena vlastně nachází, pouze odpověděla, že „je pro ní nejlepší, aby v tuto dobu nepřijímala příliš mnoho vnějších podnětů“. „Budeme práva Liou Sia chránit podle zákona,“ praví se v tiskovém stanovisku pekingského ministerstva zahraničí.

Jenže Čína lidská práva a politické či náboženské svobody nedodržuje. Takže podle jakých zákonů budou práva ženy nejslavnějšího čínského disidenta ochráněna a dodržována, není jasné. Zahraniční novináři, kteří se pokoušeli navštívit její dům v Pekingu, nebyli vpuštěni ani do blízkosti budovy a byli obtěžováni policií.

Peking v tomto případě praktikuje svoji obvyklou zločinnou politiku, kdy lidi nechá na čas takzvaně „zmizet“, aby nemohli vypovídat pro zahraniční média.

Liou Siao-po byla jedna z vůdčích osobností prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an men na jaře 1989, které skončily obrovským masakrem, při kterém zahynulo několik tisíc lidí. Krátce poté byl poprvé zatčen a vyhozen z Pekingské pedagogické univerzity, kde učil literaturu. V roce 1995 byl zatčen znovu za podepsání petice, která měla připomenout zásah na náměstí. Pak strávil tři roky v pracovním převýchovném táboře, kde potkal i svoji druhou manželku Liou Sia.

V roce 2008 se stal spoluautorem Charty 08, dokumentu požadujícího demokratické zřízení, který se inspiroval československou Chartou 77. Pár dní před jejím vydáním byl znovu zatčen a následujícího roku byl odsouzen k jedenáctiletému trestu za „podvracení“.

Pak byl v roce 2010 byl nominován na Nobelovu cenu míru skupinou lidí, mezi kterými byli i český exprezident Václav Havel, Karel Schwarzenberg či tibetský dalajlama. Cenu skutečně získal, ale Čína nepovolila jemu ani jeho blízkým ji převzít. Na ceremoniálu ji tehdy „převzala“ jeho prázdná židle. Čínská strana označila udělení této Nobelovy ceny za „zasahování do jejich vnitřních záležitostí“ a následně zmrazila na šest let diplomatické vztahy s Norskem, na jehož půdě se ocenění předává. Kritiku za věznění disidentů odmítá s tím, že Čína „nemá disidenty, pouze odsouzené zločince“.

Když Liou Siao-po onemocněl ve vězení rakovinou, nebyla mu poskytnuta adekvátní péče. Až letos 26. června, to už byl ale v nevyléčitelném stádiu, byl převezen z vězení do nemocnice v Šen-jangu. I za tohoto stavu byl vždy hlídán několika ozbrojenými vojáky. 13. července zemřel.

Jaký bude osud jeho ženy, je teď nejasné.