Oskar Gröning

Oskar Gröning Zdroj: AP/EPA/Muzeum Osvětim

Odsouzený 94letý dozorce z Osvětimi může nastoupit trest, tvrdí prokuratura

Dozorce z někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Oskar Gröning je ve svých 96 letech zdravotně způsobilý k výkonu trestu. Domnívá se tak státní zastupitelství v Hannoveru, které odmítlo žádost obhajoby o odklad nástupu trestu. Informovala o tom dnes agentura DPA. Gröningův obhájce chce dál usilovat o to, aby jeho mandant, odsouzený předloni na čtyři roky do vězení, za mříže nemusel.

"Žádost obhajoby o odklad trestu jsme odmítli," sdělila dnes mluvčí hannoverského státního zastupitelství Kathrin Söfkerová.

Gröninga v červenci 2015 pravomocně odsoudil zemský soud v Lüneburgu za napomáhání k vraždám nejméně 300.000 Židů, kteří zemřeli v Osvětimi v plynových komorách v období mezi květnem a červencem 1944. Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS se přiznal k tomu, že odklízel a evidoval zavazadla deportovaných vězňů a počítal jejich peníze. Média ho proto označují za osvětimského účetního.

Gröning se tak neúčastnil přímo násilností, ale podle německé justice svou prací podporoval systematické vyvražďování, což podle dnešního výkladu práva v Německu stačí k trestní odpovědnosti.

Soudní lékař dospěl podle Söfkerové k názoru, že Gröning je v zásadě způsobilý trest nastoupit. Předpokladem toho je ale příslušná lékařská péče ve vězení.

Gröningův obhájce chce podle DPA proti závěru státního zastupitelství podniknout další právní kroky a o příslušné soudní rozhodnutí požádá zemský soud v Lüneburgu. Pokud by soud rozhodl pro nástup do vězení, může prý podat ještě jednu stížnost. Obhájce trvá na tom, že jeho mandant výkonu trestu schopen není.

V Německu se v současnosti konají zřejmě poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídají členové personálu nacistických vyhlazovacích táborů. Loni začal proces s bývalým zdravotníkem z Osvětimi Hubertem Zafkem, také šestadevadesátiletým, který je obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor.