Tendence k odtržení Bavorska jsou překvapivě silné.

Tendence k odtržení Bavorska jsou překvapivě silné. Zdroj: Facebok

Šokující zjištění: Třetina obyvatel bohatého Bavorska chce nezávislost na Německu

Pravděpodobně se to nikdy nestane, ale třetina obyvatel našeho souseda, spolkové země Bavorsko, by si umělo představit nezávislost na Německu. Ukázal to poslední průzkum renomované agentury YouGov, který si zadal největší deník země Bild. Tento počet překvapil i mnohé odborníky.

Svobodný stát Bavorsko (takový je oficiální název této německé spolkové země) je územím s vlastním dialektem a kulturními tradicemi. Patří také k nejbohatším regionům v Evropě. Má i svoji separatistickou stranu, Bayernpartei, která nezávislost požaduje, ale na rozdíl od podobných uskupení ve Skotsku či Katalánsku, je málo početná.

Výsledky průzkumu byly zveřejněny v neděli večer na webu deníku Bild. Na druhém místě, pokud jde o touhu po nezávislosti, skončila spolková země Sársko s 22 procenty.

Procento obyvatel Bavorska je přitom v případě možné nezávislosti vyšší než v minulosti. Jak uvedla stanice Deutschlandfunk, v roce 2011 to byla zhruba čtvrtina lidí.

Už v lednu řešil německý Ústavní soud otázku, kterou vznesl jeden obyvatel Bavorska, zda je možné uspořádat takzvaný „Bayxit“, tedy obdobu britského Brexitu, hlasování o opuštění Evropské unie. Soud vydal oficiální verdikt, že podobný postup není možný, protože německá ústava to neumožňuje jednotlivým státům udělat.

Podobný problém existuje ve Španělsku. Provincie Katalánsko a zhruba polovina jejich obyvatel požaduje referendum o nezávislosti, ale vláda v Madridu tvrdí, že ústava nic takového nezná. Naopak ve Skotsku se referendum o odtržení od Velké Británie konalo v září 2014. Ale 55,5 procenta hlasujících řeklo, že chce zachovat současný stav.

Sjednocené Německo vzniklo sloučením mnoha menších států v roce 1871.