Přehlídka čínské armády v Pekingu - ilustrační snímek.

Přehlídka čínské armády v Pekingu - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Máme se bát? Čína dává na armádu stejně jako Rusko, Francie, Británie a Německo dohromady

Čína dokázala své ekonomické úspěchy v posledních 30 letech přetavit nejenom v zásadní změny své společnosti, ale získává ve světě i stále větší vliv, který posiluje na všech frontách. Od produkce čehokoli, přes vědu a výzkum až po výdaje na obranu. V posledním zmiňovaném případě je ale otázkou, zda to nebude pro svět nebezpečné. Už teď buduje Peking v Jihočínském moři své základny a porušuje tím mezinárodní právo. Výtky světa ho vůbec nezajímají.

Podle mezinárodní organizace SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), která podrobně sleduje a analyzuje už přes 50 let výdaje na obranu jednotlivých států, posiluje Čína svoji armádu velmi rychlým tempem. To samozřejmě ještě pořád neznamená, že ji už má zcela moderní a že by dokázala například účinně zasahovat na různých částech světa. Peníze ale hrají v tomto směru, jak vidíme i na dlouholetém stavu české armády, podstatnou roli.

V minulém roce činily podle SIPRI celkové vojenské výdaje ve světě 1686 miliard amerických dolarů. Přitom polovinu všech peněz utratily pouhé dvě země – USA a Čína.

Spojené státy americké zůstaly s 611 miliardami dolarů jednoznačně na prvním místě, pokud jde o náklady na obranu. Je ale dobré připomenout, že vojenské výdaje nejsou jen peníze vynaložené na zbraně, ale že se jedná i o finance na mzdy, důchody, vybavení, výzkum a vývoj.

Čínské výdaje na obranu ovšem rostou skutečně raketově a nemají ve světě obdoby. Loni to bylo 215 miliard dolarů, ale v roce 2006 pouze 35 miliard a před dvaceti lety dokonce pouhých 6 miliard dolarů.

Loňské číslo dosažené Čínou je stejné jako vojenské výdaje Ruska, Francie, Velké Británie a Německa dohromady. Ruský prezident Vladimir Putin přitom rád a opakovaně hovoří o síle své armády, ale Moskva na ní nemá dostatek peněz.

Zejména evropští členové NATO, jak na to opakovaně upozorňuje americký prezident Donald Trump, by se také měli rychle zamyslet nad tím, že dávají v současné době na obranu málo peněz. Česká republika dala na vojenské účely loni v přepočtu necelé dvě miliardy dolarů. Pro zajímavost - v případě Státu Izrael to bylo 18 miliard a malé Dánsko vyčlenilo přes 3,5 miliardy dolarů.

Pořadí zemí, které dávají nejvíce peněz na vojenské výdaje. Údaje jsou za rok 2016 a jedná se o miliardy v amerických dolarech:

1. USA - 611

2. Čína - 215

3. Rusko - 69

4. Saúdská Arábie - 64

5. Indie - 56

6. Francie - 56

7. Velká Británie - 48

8. Japonsko - 46

9. Německo - 41

10. Jižní Korea - 37