Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Média v únoru rozcupovala Trumpa za výroky o Švédsku. Jenže Švédové je teď potvrdili

Když v únoru americký prezident Donald Trump tvrdil, že Švédsko má problémy s imigranty, cítila se vláda ve Stockholmu uražena a světová média ho rozcupovala na kusy, protože prý zveřejnil falešné zprávy. Britská BBC tehdy připravila reportáž ze švédského města Malmö a označila ho za příjemné a bezpečné. Jenže minulý týden švédská policie zveřejnila výroční zprávu, ve které přiznala, že země má 61 nebezpečných „no-go zón“, z nichž jsou některé právě v Malmö. A že v nich kromě zločinu bují také náboženský islámský extremismus.

Trump 18. února na setkání se svými příznivci na Floridě hovořil o incidentu, který prý mohl být teroristickým útokem a měl se odehrát právě v Malmö. Vycházel u toho ze zpráv americké televize Fox. Pak Trump pokračoval o uprchlících. „Švédsko. Kdo by tomu věřil? Švédsko. Přijali velké počty. Mají problémy, o jakých by si nikdy nemysleli, že jsou možné.“ Útok se ale tehdy neodehrál. Jenže zbytek proslovu o Švédsku se ukázal být pravdivý. A 7. dubna přišel, bohužel, i teroristický útok ve Stockholmu. Ten spáchal Uzbek Rachmat Akilov, neúspěšný žadatel o azyl z Uzbekistánu. Zemřelo 5 lidí a 15 jich bylo zraněno.

Po Trumpových únorových slovech se rozpoutala doslova bouře, kterou zachytila i česká média. Ta samozřejmě také kritizovala amerického prezidenta. Televize CNN tvrdila, že prezident si všechno vymyslel a BBC odvysílala 24. února z Malmö reportáž, jak se Trump zásadně mýlí a jak je právě toto švédské město příkladem klidu a bezpečnosti.

Jenže poslední oficiální zprávy ze Švédska hovoří o něčem jiném. Podle nich měl Trump v souvislosti s migrací a Švédskem více pravdy, než známá média. To už ale zpětně málokdo řeší.

V polovině června švédská tajná služba Säpo a Švédská univerzita obrany zveřejnily znepokojivé informace – kolem 300 muslimů žijících ve Švédsku se v posledních letech přímo zapojilo do ozbrojeným džihádistických teroristických skupin v Sýrii, Iráku a v dalších zemích. Většina z nich pocházela z Blízkého východu, ze severní a východní Afriky, z Bosny a Hercegoviny a z Ruska.

Podle zprávy navíc ve Švédsku žije několik tisíc islamistů. Situace se v tomto směru zhoršila především v posledních pěti až sedmi letech. „Nárůst extremismu je výzvou historických rozměrů,“ uvedl Anders Thornberg, ředitel tajné služby Säpo.

A to ještě nebylo všechno. Minulý týden následovala výroční zpráva švédské policie, která varovala před další problémem, o kterém světová média často tvrdila, že ve Švédsku „neexistuje“. Jedná se nebezpečné či zranitelné oblasti měst, kterým se říká „no-go zóny“. V naprosté většině se jedná o oblasti, které obývají přistěhovalci.

Švédská policie tvrdí, že v roce 2015 zaznamenala 53 těchto takzvaně zranitelných oblastí, ale loni jich už bylo 61. Celkem 23 z nich jsou zvlášť nebezpečná místa. Švédské noviny Dagens Nyheter, která zprávu publikovaly, napsaly, že policie zde eviduje přibližně 5000 zločinců a přes 200 gangů. Ty prodávají drogy, vydírají, páchají násilnou trestnou činnost. Policejní studie také v těchto oblastech zaznamenala stále silnější vliv islámského radikalismu, který je vážným ohrožením bezpečnosti.

A pokud jsme hovořili o městu Malmö, tak policie vyjmenoval i čtvrtě či jejich části, kterých se „no-go zóny“ týkají. V Malmö jsou to oblasti Nydala/Hermodsdal/Lindängen, dále Rosengård a jižní Sofielund. Riskatní je i trojúhelník Holma/Kroksbäck/Bellevuegården.

Jak je to ale možné ve městě, které je podle BBC skvělým příkladem bezpečnosti a klidu? O tom už reportáže nevysílá.