Na návštěvě v nemocnici v Porubě dva malí fotbalisté s pohárem a klaunkou na dětském oddělení.

Na návštěvě v nemocnici v Porubě dva malí fotbalisté s pohárem a klaunkou na dětském oddělení. Zdroj: Petr Vrabec

Ve žlutých dresech tým Slavoj Vyšehrad.
. Sympatický projekt je také na internetových stránkách hithit, kde na něj můžete přispět libovolnou částkou.
V modrých dresech Zdravotního klauna jsou malí fotbalisté z týmu Loko Vltavín.
Sympatický projekt je také na internetových stránkách hithit, kde na něj můžete přispět libovolnou částkou.
4
Fotogalerie

Kluci z fotbalové přípravky a Zdravotní klaun se spojili. Potřebují však vaši pomoc!

Děti, jež čekají v nemocnicích na nevyhnutelné operace a nepříjemné zákroky, chodí již od roku 2001 rozveselovat 86 zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 64 nemocnic. Petr Vrabec jakožto člověk, jenž je denně v kontaktu s malými dětmi, jednak sám jako otec chlapců Petra a Vratislava a také jako fotbalový trenér se rozhodl zapojit malé fotbalisty do činnosti zdravotních klaunů.

Trenér fotbalových minipřípravek a bývalý kolega z časopisu Reflex je hlavním organizátorem a otcem nádherné myšlenky turnaje O pohár Zdravotního klauna. Jde o projekt, kdy kromě sportovní akce chodí kluci z fotbalové přípravky Loko Vltavín na akce Zdravotního klauna. Na klauniády nebo třeba na doprovody na sál.

„Děti jsou prostě bezprostřední a okamžitě se skamarádí. A taky mají pochopitelně společná témata, fotbal, spinnery nebo parkur. Třeba, byli jsme na návštěvě hocha, kterého zrovna přijímali, protože má jít na operaci. Bylo vidět, že se mu společně s kluky a klaunkami podařilo překonat ten ne úplně příjemný přechod, kdy se ze svého oblečení musí převléct do nemocničního pyžama,“ vysvětluje Vrabec, proč je důležité, aby se v nemocnicích kromě dospělých klaunů objevovali také ti, kteří mají k malým pacientům blíže věkem.

Hlavním cílem je zapojit do akce co nejvíce trenérů mládežnických klubů. Zdravotní klaun působí v řadě měst České republiky. Více týmů by mohlo navázat kontakt nejen se Zdravotním klaunem, je řada smysluplných projektů, do nichž se dá zapojit. Propojení malých fotbalistů s charitativními organizacemi je myšlenka, kterou se snaží nyní trenér minipřípravek prosadit.

„Trénování není jen o tom, jak dobře kopnout do míče. Pro ty kluky je trenér po rodičích druhá autorita, ne učitelky ve škole. Proto jde také o to, vychovávat děti v nějakém hodnotovém systému, být spravedlivý a čestný, hrát fair play,“ vysvětluje novinář Vrabec, jak vznikla myšlenka turnaje O pohár Zdravotního klauna.

Na to, aby se mohl projekt O pohár zdravotního klauna, tedy turnaj a další akce Zdravotního klauna s malými fotbalisty uskutečnit, je potřeba na nezbytné výdaje částka 50 tisíc korun. Sympatický projekt je také na internetových stránkách hithit, kde na něj můžete přispět libovolnou částkou. V minulém týdnu se uskutečnily první doprovody na sál, v pražském Motole a v ostravské nemocnici v Porubě, a o víkendu se odehrál turnaj. První ročník vyhrál Slavoj Vyšehrad. Návštěvy malých fotbalistů na dětských odděleních budou pokračovat v červenci a srpnu.

„Osobně si myslím, že se vytratilo z dobročinnosti dobrovolnictví. To poničily granty EU. Tady, když se má uvařit pro bezdomovce polévka, tak se na to nejdřív napíše projekt, zaměstná se na tom pět lidí, schvaluje to nějaká komise a ve finále jedna polévka vyjde na sedm tisíc. A zapojením více mládežnických klubů bychom mohli veřejnosti také ukázat, že český fotbal není to bahno, ve kterém se brodí naše velení. Převážná většina trenérů to dělá dobrovolnicky a jsem přesvědčen, že všichni to dělají z lásky k fotbalu,“ dodává Vrabec.

Projekt O pohár Zdravotního klauna pro přípravky můžete podpořit ZDE