Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Globe media / Reuters / Marina Militare

Odmítnutí uprchlíckých kvót by měla Evropská komise řešit jako každý jiný prohřešek, zní z EU

Evropská komise by měla pondělní oznámení české vlády, že Česko se už nebude podílet na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel. Novinářům to dnes řekl vysoce postavený diplomat nynějšího maltského předsednictví EU. Migrační problematika je jedním z bodů agendy pátečního jednání ministrů vnitra osmadvacítky v Lucemburku, podle Malty tam ale české rozhodnutí probíráno nejspíš nebude.

"Naší pozicí je, že dál všechny povzbuzujeme, aby plnili přijatá rozhodnutí. Itálie a Řecko koneckonců solidaritu dál potřebují a není vyloučeno, že v blízké budoucnosti ji bude potřebovat zase někdo jiný. Proto prosazujeme splnění toho, co se dohodlo," vysvětlil novinářům maltský diplomat.

Česká vláda v pondělí systém přerozdělování žadatelů o azyl původem ze Sýrie, Iráku a Eritreje, kteří se nacházejí v Itálii a Řecku, označila za dysfunkční s tím, že na jeho základě už žádné migranty přijímat nebude. ČR přitom dosud převzala jen 12 lidí ze své kvóty přibližně 2600 osob a už více než rok do programu žádná místa ani nenabídla.

Dvouletý program, odsouhlasený přes odpor ČR a dalších zemí ze střední Evropy v září 2015, příliš funkční není. Ke 12. květnu bylo celkově přesunuto jen 18.418 osob. Sama Evropská komise přiznává, že celkový počet 120.000 lidí dodržen nebude, také z toho důvodu, že v Itálii a Řecku prostě není dostatečný počet migrantů, kteří by podmínky k přesunu vůbec splňovali.

Unijní exekutiva, jejíž názor na český krok ČTK zjišťuje, přesto země dál pobízí, aby si podle domluvených kvót přebraly alespoň těch pár tisíc migrantů, kteří podmínkám odpovídají. A komise také stále silněji varuje ty, kdo program ignorují.

V květnu komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos poprvé jednoznačně upozornil, že komise nebude váhat a kvůli neplnění kvót může brzy zahájit řízení pro porušení unijní legislativy vůči Maďarsku a Polsku. Ty nepřevzaly zatím z Itálie a Řecka vůbec nikoho. Česko bylo zmíněno také, Prahu komise vyzvala, aby přebírání urychleně obnovila. Zda se komise už tento měsíc rozhodne spustit proceduru, která může skončit u unijního soudu a případnou pokutou, bude nejspíš jasné příští týden.