Video placeholde

Jak během džihádu zotročit nevěřící, přednáší kuvajtský duchovní i v Evropě

Šok a mezinárodní pobouření vyvolal kuvajtský muslimský duchovní Uthman al-Chamís, který byl dne 18. dubna 2017 natočen při přednášce, jak hovoří o tom, že muslimové získávají otroky a otrokyně v rámci džihádu proti nevěřícím. Duchovní o tom hovořil během přednášky pro muslimské věřící, kdy jim vysvětloval pravidla otroctví v islámu.

V dvouminutovém záznamu pořízeném izraelskou nevládní organizací The Middle East Media Research Institute (MEMRI), která monitoruje média v islámském světě, hovořil al-Chamís o tom, že muslimský vůdce (imám) má v rámci džihádu proti nevěřícím čtyři možnosti, jak naložit se zajatými nemuslimy:

1. zabít nemuslimské vojáky, ale pouze vojáky, ne ženy a děti

2. propustit je výměnou za výkupné

3. propustit je na svobodu bez požadavků na výkupné

4. poslední možností je udělat z nich otroky muslimů, jak z mužů, tak z žen

Možnost zotročení se ovšem týká pouze nemuslimů, říká dále al-Chamís, protože je zakázáno zotročovat muslimy. Duchovní dále hovoří o tom, že pokud se nemuslimská otrokyně provdá (což smí jen se souhlasem svého pána), tak její muslimský pán již s ní nesmí mít sex, protože podle islámu může mít muslimský otrokář s nemuslimskou otrokyni sex, pouze pokud je svobodná.

Odpovídal tak na dotaz jednoho z diváků a zároveň připomněl, že podle koránu má muslim povinnost si nejprve vzít za ženu muslimku a teprve v případě, že se nemůže oženit s muslimkou, tak si smí vzít za manželku otrokyni.

Není to poprvé, co byl nějaký muslimský duchovní natočen, jak hájí právo na praktikování otroctví muslimy. Podle některých ortodoxních muslimských duchovních je možné otroctví praktikovat i dnes a muslimští otrokáři mají právo si sexuálně užívat s nemuslimskými otrokyněmi i bez uzavření sňatku.

Nejčastěji je zavádění otroctví zmiňováno v souvislosti s konfliktem v Súdánu, kde muslimové pořádali nájezdy na křesťanské a animistické vesnice a odváděli z nich obyvatele do otroctví v severním Súdánu, kde vládnou muslimové. Nejnověji bylo téma zotročování nemuslimů předestřeno s konfliktem v Sýrii a Iráku, kde bojovníci Islámského státu zotročili křesťanské a jezídské ženy a dívky a používali je jako sexuální otrokyně.

Podle odborníka na islamismus Zoltana Palla z nizozemské Univerzity v Ultrechtu patří al-Chamís k podporovatelům islamistických povstalců v Sýrii, a tak právě podobné přednášky o způsobech, jak zotročit nemuslimy, jsou jedním ze zdrojů inspirace pro islamistické bojovníky v Sýrii k sexuálnímu zotročování křesťanských a jezídských žen.

Uthman al-Chamís je žákem významného saúdskoarabského islámského učence ibn Uthajmína. Pracoval pro kuvajtské ministerstvo náboženských věcí. Byl jedním z hlavních řečníků na islámské konferenci v Irsku v letech 2013 a 2015, kterou pořádala Irská islámská nadace. V roce 2015 se měl účastnit islámského kongresu v Nizozemsku, ale po medializaci jeho názorů v nizozemských sdělovacích prostředcích a volání části poslanců nizozemského parlamentu po zákazu jeho vstupu do země nakonec svou návštěvu zrušil. Al-Chamís je také prezidentem islamistické satelitní televize as-Safa a spravuje webovou stránku www.almanhaj.net.