Video placeholde

Prezident USA v ohrožení? Trump má nejnižší podporu od nástupu do funkce

Podpora prezidenta Donalda Trumpa ze strany americké veřejnosti klesla na nejnižší úroveň od jeho lednové inaugurace. V průzkumu agentury Ipsos, který dnes zveřejnila agentura Reuters, ho podpořilo jen 38 procent dotázaných. Anketa byla provedena v době, kdy Trump čelí tlaku kvůli odvolání šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho i kvůli údajnému vyzrazení utajovaných informací ruskému ministrovi zahraničí.

Zatímco 38 procent dotázaných dospělých Američanů Trumpa v průzkumu podpořilo, 56 procent jeho kroky ve funkci hlavy státu neschvaluje. Zbývajících šest procent respondentů má "smíšené pocity".

Připomeňte si první projev Donalda Trumpa ve funkci prezidenta USA:

Video placeholde
VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky • YouTube.com
 

Proti Trumpovi se začínají obracet i příznivci republikánů. Zatímco minulý týden jich ve stejném průzkumu prezidentovi nevyslovilo podporu 16 procent, nyní už to bylo 23 procent. Právě pokles popularity u republikánů se podle agentury Reuters zdá být důvodem, proč se dostala jeho podpora na nejnižší stav od inaugurace.

Podle Reuters se na poklesu Trumpovy popularity podepsal bouřlivý týden v Bílém domě. V úterý přišel list The Washington Post s tvrzením, že Trump vyzradil ruskému ministru Lavrovovi přísně tajnou informaci týkající se teroristů z organizace Islámský stát (IS). Prezident nařčení odmítl a uvedl, že Rusku chtěl v rámci boje proti radikálům jisté informace poskytnout, což je v jeho prezidentských pravomocí.

Následovala informace, že Trump chtěl po odvolaném šéfovi FBI Comeym, aby zastavil vyšetřování bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který odstoupil kvůli nejasným vazbám na Rusko. Ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti pověřilo bývalého ředitele FBI Roberta Muellera, aby vedl zvláštní vyšetřování možné spolupráce mezi Ruskem a zástupci Trumpovy předvolební kampaně. Prezident to označil za hon na svou osobu.