Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Iniciativa podnikatelů podala na Babiše žalobu kvůli EET. Ministr mystifikoval veřejnost

Iniciativa Radostné Česko bez EET podala žalobu na ministra financí Andreje Babiše (ANO). Cílem žaloby je před soudem prokázat, že ministr v řadě tvrzení o elektronické evidenci tržeb mystifikoval veřejnost. Z ČR se podle iniciativy stává "byrokratické peklo". Na tiskové konferenci to dnes uvedl zakladatel iniciativy Boleslav Buzek.

Podle něj je prakticky všechno, co Andrej Babiš nasliboval kolem EET, jinak. "Kromě toho ministr Babiš plošně všechny podnikatele uráží, nadává jim do zlodějů a vrací náladu ve společnosti zpět do padesátých let. Už toho máme dost! Rozhodl jsem se proto podat na ministra financí žalobu, aby se před soudem oficiálně potvrdilo, že o EET mystifikoval," vysvětlil Buzek.

Podle něj ministr Babiš například na začátku roku tvrdil, že v gastronomii a ubytování vzrostly díky EET tržby o 100 procent. Podle březnových čísel Českého statistického úřadu však došlo k nárůstu jen o necelých osm procent.

Buzek také rozporuje tvrzení Babiše z prosince loňského roku, že EET by měla do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně. "Tvrzení Andreje Babiše rozporují poslední statistiky i praxe z jiných zemí, kde se zavádělo EET nebo registrační pokladny. První vlna ukazuje, že v kombinaci se snížením sazby DPH je daňový přínos nepříznivý," dodal Buzek.

Podle Buzka rovněž není pravda tvrzení, že EET používá většina vyspělých států. Ze zemí G20 má pouze Itálie a Turecko mírnější formu registračních off-line pokladen.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Od startu EET do dneška eviduje tržby přes 144.000 podnikatelů. Třetí fáze EET začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje, občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Podle dokumentů ministerstva financí by EET měla letos a příští rok přinést do státní pokladny v úhrnu navíc 22,6 miliardy Kč. V roce 2019, tedy po náběhu všech fází EET, by to mělo být dalších 1,8 miliardy korun.

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Iniciativa Radostné Česko bez EET uvádí, že má 40.000 členů, zejména podnikatelů.