Tábor pro migranty v Isola di Capo Rizzuto v Kalábrii - ilustrační snímek.

Tábor pro migranty v Isola di Capo Rizzuto v Kalábrii - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Italská mafie ovládala 10 let jeden z největší uprchlických táborů v zemi, ukradla i peníze z fondů EU

Italská vláda vyčlenila pro letošní rok 3 miliardy euro na pomoc uprchlíkům, kterých v posledních letech v zemi přibývá. Jenže část těchto peněz, které pocházejí také z fondů Evropské unie, končí v rukou mafie. Italská policie v pondělí zatkla 68 lidí, kteří celých deset let tunelovali jeden z největších táborů pro migranty v Isola di Capo Rizzuto v Kalábrii. Většinou patřili ke klanu Arena z nechvalně proslulé mafiánské organizace 'Ndrangheta.

Podle sdělení policie gang ukradl v uprchlickém táboře miliony euro. Omezoval například lidi na jídle, některým prodával nelegálně zbraně, či verboval ženy na prostituci. Vykazoval také migranty, kteří vůbec neexistovali, a na ně bral od státu peníze. Mafie zcela kontrolovala peněžní toky v táboře, protože s ní byli spolčeni i úředníci, kteří jej řídili. V táboře se zdržovali i nezletilí cizinci, kteří byli zcela mimo oficiální statistiky.

Italská média tvrdí, že každý den si mafie v táboře „přišla“ na 10 tisíc euro.

Policie dokonce zatkla i katolického kněze Leonarda Saccoa, vedoucího katolického sdružení Misericordia, který oficiálně uprchlické centrum provozuje.

Nejrůznější zločinecké gangy vydělávají v posledních letech miliardy euro nejenom na pašování lidí do Evropy, ale především v Itálii se členové mafie infiltrovali do vedení různých uprchlických táborů, kde poskytují služby. Část peněz ale rozkradou.

V současnosti žije v takzvaných přijímacích centrech v Itálii kolem 175 tisíc migrantů, kteří zde dostávají jídlo, oblečení, psychologickou podporu, zdravotní péči, kapesné a také mají k dispozici kurzy italštiny.

Tábor v kalábrijském Isola di Capo Rizzuto byl přitom v podezření z tunelování již několik let. V roce 2015zveřejnil italský časopis L'Espresso zprávu, která tvrdila, že manažeři v táboře kradou prostředky vyčleněné pro emigranty.

Další varování přišlo v roce 2014, když se objevily informace, že počet osob zaměstnaných v táboře neodpovídá skutečnosti a že administrativa centra vykazuje takzvané „mrtvé duše“.

Klan Arena patřící k mafiánské skupině 'Ndrangheta, která podle mnoha zpráv operuje i v Česku, se snaží zisky ze zločinu „uplatnit“ také na legálním trhu, provozovala například v Itálii jednu z největších evropských větrných elektráren.