5 důvodů, proč si vaše tělo žádá pivo

5 důvodů, proč si vaše tělo žádá pivo Zdroj: MALL.cz

Jdete na jedno? Z velkých světových měst je pivo pořád nejlevnější v Praze, nejdražší v norském Oslu

Málokterý nápoj může mít ve světě tak rozdílné ceny, jako český národní nápoj pivo. Rozdíly jsou pořád ohromující a pro milovníky a milovnice tohoto dobrého moku je potěšitelné, že v Česku je ve srovnání s ostatními zeměmi pivo pořád relativně levné, i když u jeho různých druhů jsou také poměrně velké cenové rozdíly. Známá finanční instituce Deutsche Bank zveřejnila analýzu ceny piva za jeden půllitr v různých velkých městech planety a nejlevnější ji z toho vyšla Praha. Nejdráže se piva napijete podle ní v norské metropoli Oslu.

Deutsche Bank dospěla v případě Prahy k ceně 1,30 amerického dolarů za jedno velké pivo. To je v přepočtu zhruba 31,80 korun. Když se podíváme na různé ceny v pražských restauracích, tak by to mohlo i odpovídat, spíše je ale cena ještě o něco vyšší.

Jako druhé nejlepší ze zkoumaných měst vychází jihoafrický Johannesburg s cenou 1,70 dolaru za pivo (41,50 Kč) a pak portugalský Lisabon s dvěma dolary (48,90).

Ve Varšavě dáte podle Deutsche Bank za velké pivo 2,30 dolarů (56,20 Kč) a v Berlíně 3,60 (což už je pro nás poměrně vysoká částka 88 korun).

Ale to jsme pořád jenom na začátku, lépe řečeno na konci tabulky.

V belgickém Bruselu či ve Vídni se dostáváme v přepočtu na cenu jednoho piva za 98 korun, v Amsterdamu na 117 korun a v italském Miláně již 142 korun.

Jsou ovšem ještě dražší města v tomto směru. V Londýně uvádí banka cenu 6,40 dolaru (156 Kč), v New Yorku pak 7,40 (181 korun). Velmi draho se ale piva ze zkoumaných měst napijete například v Singapuru, kde jedno pořídíte podle citované analýzy za v přepočtu 220 korun.

Pokud máte pivo rádi a nemůžete bez něj být, tak raději zapomeňte na norské Oslo, tam vás může stát jedno kolem 242 korun. A to už člověku přijde líto peněz, protože české pivo je pro našince stále to nejlepší na světě a pořídí ho poměrně levně.

VIDEO Sládek Ivan Chramosil povídá o tom, jak se vaří pivo U Supa

Video placeholde
VIDEO: Sládek Ivan Chramosil povídá o tom, jak se vaří pivo U Supa • Martin Bartkovský