Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Revoluce podle Zelených: Rakouské feministky učí ženy, jak močit vestoje, dělají k tomu i praktické ukázky

Strana Zelených v dolnorakouském Perchtoldsdorfu pořádá už 12 let „snídaně pro ženy“, na kterých s nimi řeší důležitá politická a společenská témata. Jenže jeden bod letošního programu, který připadl na tento víkend, je tak provokativní, že vyvolal pozdvižení a posměšné poznámky i v zahraničí. Učí ženy močit vestoje.

Připravené diskusní téma, se dostalo na bod programu podle rakouských feministek proto, že například na některých společenských akcích, festivalech, večírcích či párty jsou toalety v takovém stavu, že pro ženy je lepší použít jiný způsob, než je obvyklé.

Dobře prý diskuse a praktické ukázky mohou posloužit i při sportu či během péče o malé děti, když je s nimi žena sama.

Na diskusi proto pobočka rakouské Strany Zelených v Perchtoldsdorfu přizvala také odbornici na cvičení sloužící k lepší koordinaci těla, která předvede praktické ukázky.

Celá akce se stala terčem posměchu na sociálních sítích, ale zelené političky se obhajují tím, že „jen člověk, který nikdy nebyl na ženské toaletě, nemůže nevidět nutnost podobných lekcí“.

„Vždy diskutujeme o kontroverzních tématech, ale nikdy jsme nezažily takový zájem médií, jako letos,“ komentovala situaci pro německý web Der Westen místní zelená aktivistka Martha Günzlová.

Otázkou teď je: Co se budou učit příznivkyně Zelených na dalších podobných setkáních?