Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Skotové půjdou k dalšímu referendu o nezávislosti, jenže většina jich pořád samostatnost nechce

Zatím skotská premiérka Nicole Sturgeonová a její Skotská národní strana (SNP) pořád tlačí na uspořádání dalšího referenda o nezávislosti na Velké Británii, tak obyvatelé většinově nadále zůstávají odpůrcem samostatnosti. Sturgeonová ale doufá, že vše se změní v průběhu vyjednávání o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Další referendum proto bude někdy na jaře 2019.

Přestože skotský parlament (ten v dnešní podobě vznikl v roce 1999) minulý týden rozhodl o tom, že nové referendum bude, není jisté, kdy přesně se odehraje. Britská premiérka Theresa Mayová už předtím řekla, že konání plebiscitu do ukončení výstupových rozhovorů s EU nepřipadá v úvahu. Předpokládá se, že jednání o Brexitu skončí někdy v březnu 2019.

„Teď bychom měli spolupracovat, abychom vyjednali správnou dohodu pro Skotsko, správnou dohodu pro Spojené království," řekla. Proto také se Sturgeonovou o dalším hlasování o nezávislosti nehodlá zatím vůbec diskutovat.

Daleko zajímavější ale je, že ani podle posledních průzkumů nejsou Skotové, na rozdíl od své premiérky, odchodu ze Spojeného království nakloněni. Průzkum společnosti YouGov a deníku Times ukázal, že 51 procent Skotů si myslí, čímž se liší od parlamentu, že referendum o nezávislosti se v příštích pěti letech konat nemá. Jen 42 procent je přesvědčeno o opaku. A kdyby se hlasování přece jenom konalo, tak by 55 procent lidí hlasovalo pro setrvání ve svazku Spojeného království. A to je stejný výsledek, jaké ukázalo referendum v roce 2014.

Výsledky zřejmě ovlivňuje i to, že ve Velké Británii se 8. června budou konat parlamentní volby, které má jasně vyhrát Konzervativní strana populární a silné premiérky Mayové. Ta o dost posílila v průzkumech i v samotném Skotsku. Jenže tam vyhraje zcela jistě i v červnu Skotská národní strana. Předpokládá se, že v této části Velké Británie dostane kolem 40 procent hlasů.