Nový most v nizozemském Utrechtu.

Nový most v nizozemském Utrechtu. Zdroj: Mastum Daksystemen/Maurice Iseger

Nový most v nizozemském Utrechtu.
Nový most v nizozemském Utrechtu.
Nový most v nizozemském Utrechtu.
Nový most v nizozemském Utrechtu.
Nový most v nizozemském Utrechtu.
6
Fotogalerie

Příklad pro Česko: Krásný most pro cyklisty vede v nizozemském Utrechtu přes školu

Pokud v něčem Česká republika za světem dlouhodobě zaostává, tak jsou to moderní a architektonicky originální veřejné stavby. Jinde na originální nápady narážíme každý den a stát, města i obce do nich investují hodně peněz. U nás je podobných projektů daleko méně. Za příklad fantastického nápadu může sloužit nový most pro cyklisty a pěší v nizozemském Utrechtu, který vede po střeše školy a navíc vytvořil nový chráněný prostor pro hry a odpočinek.

Nizozemsko je cyklistice země zaslíbená a kolo se běžně používá při cestách do práce a školy, ostatně rovinatý terén k tomu vybízí. Proto se předpokládá, že po novém mostě v Utrechtu projede za den až kolem 7 tisíc cyklistů. Takže nejde o žádnou exhibici radních či ekologických aktivistů a vyhazování peněz, ale o zcela regulérní dopravní stavbu.

Most je zavěšený nad kanálem, který spojuje Amsterdam a řeku Rýn ve výšce 9 metrů a je unikátní i v tom, že vede po střeše místní školy. Tím, že ho studio „Next architects“ propojilo se školou, vytvořilo také nový uzavřený prostor pro hru a odpočinek v parku, který vznikl v zákrutu stavby.

Zajímavý nápad a velmi originální provedení.

Utrecht je čtvrtým největším městem v Nizozemsku, má přes 330 tisíc obyvatel a je sídlem největší univerzity v zemi. Právě studenti využívají při cestování po městě velmi často kolo.