V rámci hry Modrá velryba se děti sebepoškozují.

V rámci hry Modrá velryba se děti sebepoškozují. Zdroj: Siberian Times

Českem se začala šířit hra Modrá velryba, která navadí k sebevraždám

V Česku se rozšiřuje hra Modrá velryba, navádějící mladé lidi k sebevraždám. Česká policie chce kontaktovat provozovatele sociálních sítí, aby šíření hry zamezili. Oznámila to dnes mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Hra se šíří hlavně z rusky mluvících zemí, údajně si už po celém světě vyžádala desítky dětských životů. Policie apeluje na rodiče a učitele, aby sledovali chování dětí, a pokud mají podezření, že hru hrají, ohlásili to policii.

Hra je podle Nguyenové určena pro mladé a jejím cílem je plnit úkoly. Vítěz je v konečné fázi nucen administrátorem spáchat sebevraždu. "Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež," zdůraznila Nguyenová.

Hra Modrá velryba vznikla údajně v Rusku a rozšířila se tam do stovek síťových společenství, která propagují "estetiku smrti" a nabádají mladou generaci k sebevraždě. Podle ruského serveru LifeNews podobné diskusní skupiny ruská cenzura Roskomnadzor opakovaně likviduje, ale stále nové a nové se objevují. Název Modrá velryba údajně odkazuje na sebevražedné chování velkých mořských savců, kteří se vrhají na břeh a dobrovolně hynou.

Po zapojení do hry musí uživatel podstoupit několik často velmi drastických úkolů, například vyrýt si na ruce obrázek velryby a jeho fotografii poslat "administrátorovi". Ten po splnění dalších úkolů nakonec určí čas a místo doporučené sebevraždy. Jeden z takových "administrátorů", jistý Filipp Budějkin, již sedí v jednom z petrohradských vězení. Desítky dalších policie podle LifeNews ruská policie stíhá.

Hra se z Ruska rozšířila do dalších postsovětských zemí, zejména do Pobaltí. Nedávno se v Lotyšsku dvojice mladých lidí vrhla ze střechy domu, aby dovršila padesátý, poslední "level" sebevražedné hry. Nešťastníci skok přežili a z vyšetřování lotyšská policie zjistila, že jde o systematickou a cílenou manipulaci s dětskou psychikou. Případy dětských sebevražd vyvolaných hrou Modrá velryba byly podle ruského tisku zaznamenány i v Bulharsku, Itálii a Spojených státech.

Česká policie zatím podle mluvčí Nguyenové dělá preventivní kroky. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, pod které spadá počítačová kriminalita, se snaží spojit s administrátory sociálních sítí Facebook a Instagram, aby zamezili dalšímu šíření hry. "Dále prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála," doplnila Nguyenová.

Hoax nebo marketingový trik?

Manažer společnosti Seznam.cz pro internetovou bezpečnost Martin Kožíšek a Kamil Kopecký z UP Palackého v Olomouci vydali prohlášení, kde Modrou velrybu označují za marketingový tah a hoax. Tady je jejich vyjádření:

Žádná hra tohoto typu v současnosti organizovaně realizována v ČR není, původně šlo o marketingový tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétních skupin na sociálních sítích, v současnosti má však "hra" především podobou tzv. memů či výzev k zapojení, zejména pak k napodobobování a plnění vymezených úkolů (zde). 

Děti aktivně šíří obsah, který byl do komunit nahrán, s cílem přitáhnout k fenoménu nové fanoušky. Nejrychleji se samozřejmě šíří obsah, který je destruktivní – sebevraždy, sebepoškozování. Proto o tomto tématu děti také hodně diskutují, šíří materiály a věří, že něco podobného existuje. Mohou proto také napodobovat to, co šíří, vyzkoušet si, zdali jsou schopny výzvě vyhovět.

Komunity, které jsou postaveny na bázi „modrých velryb“, jsou samozřejmě nežádoucí, nicméně největší skupiny zaměřené na tento fenomén jsou již v současnosti zablokovány.

Je žádoucí, aby rodiče a učitelé informovali děti o tomto fenoménu a dali jim skutečně pravdivé informace. Zejména jim vysvětlili, že původně šlo o marketingový tah, jehož úkolem bylo zvýšit především zisk správců daných skupin na sociálních sítích, a že je nesmyslné tento fenomén následovat.