Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Slovenská absurdita: Médiím hrozí pokuta za nazývání Británie Británií

Slovenská média rozepisující se o brexitu a vůbec o Británii čelí hrozbě pokuty ve výši až 6600 eur (asi 175.000 Kč), a to kvůli používání vžitého, avšak neoficiálního názvu země, namísto Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Pokutami hrozí médiím bratislavský Úřad geodézie, kartografie a katastru, který se odvolává na zákon z roku 1995, z počátků slovenské nezávislosti, kdy u kormidla moci stáli nacionalisté okolo tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara. A tento zákon praví, že standardizované geografické názvy jsou závazné pro tisk i úřady. Za nesprávné používání názvů smí úřad udělit pokutu až 3300 eur, při opakovaném prohřešku dokonce dvojnásobek.

"Naším hlavním cílem je zvýšit informovanost. Nikoho jsme nikdy nepokutovali, ale jsme připraveni prosadit zákon," tvrdí šéfka úřadu Mária Frindrichová.

Deník Sme, který v minulých dnech dopis od úřadu dostal, upozornil, že zákon porušuje i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák nebo britské velvyslanectví v Bratislavě. "K právní stránce se nedokážu vyjádřit, ale zaráží mě necivilizovaný způsob komunikace," řekl deníku geograf Slavomír Ondoš z Univerzity Komenského, který má z dopisu "silný pocit hanby za to, že jako geograf bude s obsahem spojován". Sama redakce se rozhodla "absurdní dopis" ignorovat.

Jiná média podezírají, že "výhružky byrokratů" mají zamaskovat skandál okolo milionových odměn rozdaných šéfkou výše zmíněného úřadu, navzdory tomu, že úřad proslul spíše špatnými službami a předraženými zakázkami, jak tvrdí jedna z opozičních stran v parlamentu.

Nicméně zastupitelský úřad podle agentury Reuters uvedl, že své logo "britské velvyslanectví v Bratislavě" uvede do souladu se zákonem. Výraz "Česko" bratislavský úřad připouští.