Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Internet jako spása: Kriminalita mládeže klesá v Dánsku už deset let, právě kvůli online prostředí

Zatímco v některých státech je kriminalita nezletilých lidí stále velkým problémem, v Dánsku zažívají zcela jinou anomálii – už 10 let počet trestných činů mládeže, tedy lidí od 10 do 17 let, klesá. A to velmi výrazně, o více než polovinu. Zajímavé je, že pozitivní vliv má prý na chování mladých lidí internet a především sociální sítě.

Dánské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo před několika dny statistiku, podle které bylo v roce 2006 obviněno z trestných činů 25 125 nezletilých osob, ale v minulém roce už pouze 11 487. Přitom v období let 2006 až 2013 byl pokles skutečně velmi masivní.

Zajímavé je, čeho se vlastně mladí Dánové a Dánky dopouštějí a proč jejich kriminalita podle odborníků klesá.

U chlapců je to především vloupání, násilnosti a vyhrožování. U dívek byly nejčastějším zločinem krádeže. Na rozdíl od USA, Velké Británie či Francie, neexistuje v Dánsku tak velký problém s pouličními gangy mladistvých. Zejména v Severní i Jižní Americe je to v mnoha zemích velmi vážný problém, protože gangy používají střelné zbraně a podílejí se na vraždách.

Přestože někteří odborníci se domnívají, že k násilí mladých lidí přispívá často internet, tak v Dánsku tvrdí, že jejich zkušenost je naprosto opačná. Mladí lidé jednoduše tráví stále více času v online prostředí a na zločiny pak „nezbývá čas“.

„Tato změna životního stylu, která přispěla k přesunu části mládeže z ulic do kyberprostoru, je jedním z největších důvodů poklesu kriminality. Je to trend, který se objevuje i v jiných západních státech,“ řekl pro noviny Politiken kriminalista Flemming Balvig.

Graf pořád klesající kriminality mládeže v Dánsku.Graf pořád klesající kriminality mládeže v Dánsku.|Justitsministeriet

K menší kriminalitě mladých lidí přispívá i to, že Dánové ve věku 10 až 17 let pijí méně alkoholu a kouří méně marihuany, než před deseti lety.

Určitým problémem při závislosti na online prostředí je u mladých Dánů někdy přerušení vazeb mezi kamarády a izolovanost některých lidí. Někdy to vede podle lékařů až k psychickým poruchám.