Protest proti zákazu nošení masek na fotbale ve Švédsku.

Protest proti zákazu nošení masek na fotbale ve Švédsku. Zdroj: Facebook

Vtipný protest: Ve Švédsku zakázali fotbalovým fanouškům zahalování tváře, přišli v nikábech, to se smí

Vtipným způsobem protestují fotbaloví fanoušci ve Švédsku proti novému nařízení, které jim zakazuje na stadionech používat masky, jež mají utajit jejich identitu. Na zápas AIK Stockholm – BK Häcken přišli někteří z nich v muslimských nikábech, protože pro ty platí výjimka z náboženských důvodů. Fanoušci tak poukázali na určitou absurditu zákona.

Kvůli lepší identifikaci možných výtržníků byl od 1. března letošního roku vydán zákaz nošení masek na švédských fotbalových stadionech. Výjimky platí pro lidi při výkonu jejich povolání, jako mohou být policisté či hasiči. A také pro ty, kteří si tvář zakrývají z náboženských důvodů.

Někteří fanoušci stockholmského týmu AIK proto přišli poslední neděli na zápas s Häckenem v muslimských nikábech. Nikdo je kvůli tomu nekontroloval, nepokutoval a nevyvedl ze stadionu. V tom je ale podle nich právě ta absurdita, protože výtržník může být i muslimská žena.

Tento protest vyvolal velkou odezvu ve švédských médiích i veřejnosti a prakticky všemi byl označen za vtipný.

Autoři zákazu ale oponují tím, že muslimské ženy zahalené v nikábech mezi fotbalové výtržníky nepatří a nikdy se s tím na stadionech nesetkali. 

Ministr vnitra Andres Ygeman, který zákaz nošení masek na stadionech podporuje, vzal celou věc s nadhledem: „Upřímně, bylo to docela zábavné, Ukazuje to na to, že fanoušci AIK mají smysl pro humor,“ řekl ministr.

Generální sekretář švédské fotbalové ligy Mats Enquist ale webu The Local řekl, že „ani dobře vyvinutý smysl pro humor neřeší složitý problém“, kterým myslí občasné výtržnosti při fotbalových zápasech.

Při některých zápasech ve Švédsku se v posledních letech odehrály nepokoje na stadionech i mimo ně a zákaz přišel poté, co maskovaný fanoušek klubu z Östersundu v srpnu 2016 vběhl na hřiště a fyzicky napadl brankáře soupeře. Samotní fotbalisté pak žádali o řešení a velmi tvrdé postihy pro výtržníky.