Restaurace Donna Sofia v centru Milána je údajně vlastněna mafií.

Restaurace Donna Sofia v centru Milána je údajně vlastněna mafií. Zdroj: Profimedia.cz

V Itálii patří nejméně 5000 restaurací mafii, vlastní i některé velmi slavné podniky

Chutná vám italská kuchyně? Zcela jistě ano, protože patří mezi nejlepší na světě. Podle posledních zpráv ale návštěvou mnoha restaurací na Apeninském poloostrově necháte vydělat mafii, která zde několik tisíc restaurací ovládá. Infiltrovala se také do zemědělského byznysu, kde kromě jiného rozkrádá evropské fondy.

O tom, že nejméně 5000 restaurací je v Itálii v rukou mafie, informovalo v neděli sdružení Coldiretti, což je největší místní asociace sdružující především výrobce a producenty v zemědělství.

Zpráva navazovala na velký zátah policie, která o posledním víkendu zabavila peníze z bankovních účtů 24 mafiánských rodin v Neapoli. Celkem se jednalo o 20 milionů euro. Podle vyšetřovatelů ovládají organizované zločinecké skupiny i velké množství turisty vyhledávaných restaurací po celé Itálii.

Ze známých podniků byla jmenována Donna Sofia v centru Milána, či Villa delle Ninfe v Neapoli.

Mafie se orientuje v posledních letech na restaurace z toho důvodu, že se v nich poměrně lehce dají legalizovat peníze z jiných činností. Jak upozornilo sdružení Coldiretti, to je i jeden z důvodů, proč se gangsteři zaměřují také na zemědělství. Jeho produkty pak prodávají v restauracích. Vytvářejí jakousi novou zločineckou podnikatelskou síť.

Jen v minulém roce mělo skončit v rukou mafie 21,8 miliardy euro ze zemědělského byznysu. To představuje nárůst o 30 procent proti roku 2015. Část peněz byla ukradena i z evropských fondů.

Mafie vydírá farmáře, nutí je prodávat za nízké ceny, pak produkty od nich vykupuje a nakonec je vše zpracováno v restauracích. Dalším problémem je, že se u tohoto špinavého obchodu nedodržují některé předpisy o nezávadnosti a bezpečnosti potravin. V ohrožení tak jsou někdy i zahraniční turisté, kteří se v mafiánských restauracích stravují.

Jenže, které jsou to přesně podniky, není možné zjistit.