Slovenský prezident Andrej Kiska.

Slovenský prezident Andrej Kiska. Zdroj: Profimedia.cz

Slovenský prezident podepsal ústavní novelu ke zrušení amnestií

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes podepsal ústavní novelu, která umožní sněmovně zrušit amnestie, jež brání potrestat pachatele únosu syna exprezidenta Michala Kováče v roce 1995 do ciziny. Prezidentská kancelář o tom informovala na svém webu.

Po zveřejnění ústavní novely a změny doprovodného zákona o ústavním soudu ve sbírce zákonů bude moci slovenská sněmovna přistoupit k jednání o samotné anulaci zmiňovaných amnestií. Předsedové dvou ze tří vládních stran minulý týden po schválení ústavní novely v parlamentu uvedli, že poslanci by zrušení amnestií mohli projednat již v průběhu tohoto týdne.

Z únosu Kováčova syna do Rakouska za vlády premiéra Vladimíra Mečiara byla podezřelá slovenská tajná služba SIS. Zmiňované amnestie vydal v roce 1998 Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

"Po téměř dvaceti letech se působení nemorálních Mečiarových amnestií chýlí ke konci. Chtěl bych ocenit poslance Národní rady, že se navzdory různým neshodám na závěr všichni ztotožnili s tím, že je třeba změnit ústavu. Chci ocenit i velkou podporu veřejnosti, odborníků, všechny ty, kteří stáli za tím, že byl vyvinut celospolečenský tlak," prohlásil Kiska, který ke zrušení kontroverzních amnestií vybídl už loni.

Ústavní novelu, která za splnění stanovených podmínek dává sněmovně pravomoc rušit prezidentské amnestie a milosti, schválila slovenská sněmovna velkou většinou hlasů. Vládní předlohu podpořila i většina opozičních poslanců, byť největší opoziční strany původně prosazovaly vlastní návrh ohledně anulace Mečiarových amnestií.