Zpěvačka a hvězda sociálních sítí Nicki Minaj byla také okradena.

Zpěvačka a hvězda sociálních sítí Nicki Minaj byla také okradena. Zdroj: Profimedia.cz

Celebrity v Los Angeles se bojí, sofistikované gangy při bleskových loupežích vykrádají jejich domy

Členové specializovaných a vysoce sofistikovaných gangů začínají sice své dny v chudinských čtvrtích v jižních částí amerického Los Angeles, ale přes den se pohybují v nejbohatších enklávách města, kde žije také mnoho celebrit. Důvod? Stále častěji při bleskových akcích vykrádají jejich domy a policie si s tím neumí poradit.

V poslední době byly takto okradeny zpěvačky Alanis Morissette (42) a Nicki Minaj (34). Dále herečka Emmy Rossum (30) i slavný basketbalista Nick Young z týmu Los Angeles Lakers. Výčet ale podle policie není v případě celebrit zdaleka kompletní. Škody u jednotlivých případů se pohybují ve statisících i milionech dolarů.

Podle vyšetřovatelů probíhají loupeže podle velmi podobného scénáře a gangy změnily svoji taktiku. Pohybují se v bohatých čtvrtích v extrémně drahých autech, zloději nosí luxusní oblečení, proto nepůsobí jako zločinci. Nebojí se vykrádat ani domy se zabezpečovacím zařízením a alarmy. Situaci nedávno popsal deník New York Post.

Moderní loupeživý gang podle policie přijede po částech v drahých autech. Jeho část vytipuje dům, který má být vykraden a někdo pak zaklepe na dveře či zazvoní. Když nikdo neotevře, další zločinci ihned rozbijí okna či vyrazí boční nebo zadní dveře. Vůbec ničeho se nebojí, protože následuje sehraná a blesková akce.

„Neberou televize, notebooky či iPady, nebo cokoli podobného. Pouze peníze na hotovosti, šperky, drahé hodinky a zbraně,“ řekl policista Michael Maher. Vše trvá maximálně dvě-tři minuty, protože pak kvůli spuštění alarmu zločinci opouštějí domy a policie skoro nikdy nestihne přijet dříve.

Při akci se lupiči zaměří hlavně na obývací pokoje a ložnice, tam většinou bývají věci, které hledají. Když rychle něco nenajdou, mizí, nezdržují se podrobnějším prohledáváním, aby nebyli přichyceni při činu.

Před akcí se prý konají podrobné porady, kde si zločinci rozdělí role. Jsou vybrány čtyři až pět posádek aut a kolem 100 lidí, kteří budou ten den loupit. Jsou mezi nimi muži i ženy. Další den se „sestava“ střídá, aby nebyla podezřelá a nejezdila na stejné místo.

Bohužel podle policie jsou zločinci v tomto případě velmi úspěšní. Hodnota ukradených šperků a peněz bývá u celebrit hodně vysoká a nikdo nebyl při krádeži u slavné osobnosti zatím zatčen.

Policie se domnívá, že většinu loupeží u slavných lidí má na svědomí známý losangeleský gang „Rollin' 30s Harlem Crips“, která má až kolem tisícovky aktivních členů. Většinou se jedná o černochy a lidi původem ze středoamerického státu Belize.