Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu.

Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu. Zdroj: Archív

Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu.
Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu.
Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu.
Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu.
Šperky objevili dva nadšenci s detektorem kovu.
6
Fotogalerie

V Británii našli zlatý poklad z doby železné. Šperky jsou nejstaršími nalezenými na ostrovech

Zlatý náhrdelník, který vypadá jako dva silné zlaté řetězy spletené do sebe. Nákrčník, který je mimochodem in i nyní, ze zlata, jen mírně zkroucený vlivem staletí, která strávil ukrytý pod zemí. Británie se raduje z náhodného objevu vůbec nejstarších šperků, které byly na ostrovech nalezeny.

Z objevu se radují dva muži, kteří předměty objevili na poli poblíž starověké anglosaské osady nedaleko města Linchfield, které leží v hrabství Staffordshire, zhruba dvě stě kilometrů západním směrem od Londýna. Muži, kteří s detektorem kovů procházeli zemědělskou půdu, objevili doslova zlatý poklad. Přestože objev učinili již nedlouho před loňskými Vánoci, až nyní archeologové, kteří objev zkoumali, zjistili, že se jedná o vůbec nejstarší šperky nalezené ve Velké Británii.

„Šperky pocházejí z období 400–250 let před Kristem,“ uvedla doktorka Julia Farleyová z Britského muzea, jedna z těch, kteří se na zkoumání unikátního nálezu podíleli. „Je pravděpodobné, že zlaté předměty patřily vlivné a bohaté ženě, které po její smrti položili do jejího hrobu,“ uvedla dále doktorka archeologie s tím, že kostru ženy v místě nenašli.

Objev je o to zajímavější, že se jej podařilo učinit dvěma nadšencům s detektorem kovů, kteří pole zkusili s přístrojem projít proto, aby detektor otestovali. „Vůbec jsme nečekali, že něco objevíme,“ uvedl britskému deníku Daily Telegraph Mark Hambleton, který se svým kamarádem Joem Kaniou zlatý poklad objevil. „Už jsme jednou našli nějakou viktoriánskou minci, ale většinou jsme našli jen kovové bezcenné předměty,“ uvedl dále Hableton. Svému objevu začali říkat anglosaský poklad, což se ujalo a předměty takto nazývají i archeologové.

Jedná se o zlatý nákrčník, náhrdelník, zlatou sponu do vlasů a náramek. Celkovou hodnotu předmětů archeologové nesdělili. Je však jasné, že vzhledem k perfektnímu stavu a také k vysokému stáří se jedná o nejvýznamnější objev, který pomůže odhalit více o životě Anglosasů v mladší době železné v Anglii.