Uniformy, symbol britského školství - ilustrační snímek

Uniformy, symbol britského školství - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Angličané zavádějí papuče do škol. Špatný vtip nebo realita?

Dětem z malého městečka Findern ve střední Anglii bylo povoleno, aby ve škole nosily papuče. Zdá se vám tato zpráva jako z týdeníku o podivnosti Angličanů? Britská média zcela seriózně informovala o tom, že některé školy začínají experimentovat s výsledky desetileté studie, která zjistila, že pokud se dětem dovolí vyzout si ve škole boty, tak jak je to zvykem ve Skandinávii, dosahují lepších studijních výsledků. Země, která se honosí jedním z nejprestižnějších vzdělávacích systémů na světě, objevuje Ameriku. Něco, co nám ve Střední Evropě přijde zcela logické a běžné, se do ostrovního království dostává jako hit teprve nyní.

Učitelé základní školy ve Findern několik týdnů po zavedení změny říkají, že efekt se dostavil ihned. Děti se prý okamžitě začaly lépe chovat. Přezůvky začali nosit i někteří učitelé. Malá školačka Maisie Futcher novinářům řekla: „Moc ráda nosím papuče doma, takže je skvělé, že je mohu nosit i ve škole. Cítím se uvolněná a pomáhá mi to soustředit se.“

Autoři studie pozorovali tisíce dětí ve dvaceti pěti zemích světa. Došli k závěru, že ty děti, které se ve škole přezouvají, se dříve naučí číst, chodí do školy na čas a odcházejí později. Šéf výzkumu Stephen Heppell z Bournemouthské univerzity dodal, že „učení bez bot není pro každého, ale data vzešlá ze studie dokazují, že při používání přezůvek jsou ve školách nižší náklady na úklid a nábytek vydrží neopotřebovaný déle“.

S čistou podlahou pak prý také potřebujete nábytku daleko méně. Vzhledem k tomu, že většina médií se nerozhodla „revoluční změnu“ komentovat, těžko říct, zda se výsledky studie náhodou nezdají triviální i některým Britům.



Vytváření domácího prostředí zcela jistě přispívá k dobrému psychickému rozpoložení dítěte a výsledky waldorfských škol to dokazují. Zlepšení prospěchu malých školáků je toho poté logickým důsledkem. Přímým opakem moderního přístupu ke vzdělávání je však stále stereotyp konzervativního anglosaského modelu, jehož symbolem jsou právě školní uniformy. Vzpomeňte si na Harryho Pottera! Žádné papuče, ale internát, kastování a fyzické tresty. Možná to s tím českým školstvím nebude tak tragické.