Most vyrobený ve Španělsku pomocí 3D technologie.

Most vyrobený ve Španělsku pomocí 3D technologie. Zdroj: IAAC

U Madridu mají první most na světě, který byl vytištěn ve 3D tiskárně

Má jen něco přes 12 metrů, ale patří mu světový primát. Malý most, který se nachází v parku Castilla-La Mancha ve španělském městě Alcobendas severně od metropole Madridu. Dílo se zapsalo do historie tím, že je to první most (či spíše lávka), který byl vyroben v 3D tiskárně a skutečně slouží svému účelu.

Most dlouhý 12 metrů překlenuje potok v parku ve městě Alcobendas a skládá se z osmi částí. „Byl navržen tak, že při samotné výrobě nevznikl prakticky žádný odpad a není proto potřebná recyklace surovin,“ oznámil návrhářský tým z Barcelony.

Podle výrobce se jedná o milník pro stavebnictví na mezinárodní úrovni, protože podobná technologie nebyla zatím v pozemním stavitelství použita.

Průkopnický most vytvořil tým odborníků v architektonickém ústavu „The Institute for Advanced Architecture of Catalonia“ v Braceloně. Podle zveřejněné zprávy se otázkám výroby z 3D tiskáren věnuje již 15 let.

Z 3D tiskáren už dokonce vznikly i domy. Čínská firma WinSun v jednom dni vytiskla touto technologií 10 jednopatrových domků. Použila při tom tiskárnu o rozměrech 10 metrů na výšku a 6,6 metru na šířku.