Koncentrační tábor Osvětim - ilustrační snímek.

Koncentrační tábor Osvětim - ilustrační snímek. Zdroj: Wikipedie

Najdi esesáka: Poláci zveřejnili seznam katů z Osvětimi

Seznam přeživších holocaust i jeho spoluviníků se stále tenčí. Je tomu pouze den, kdy ve 106 letech zemřela sekretářka ministra nacistické propagandy Goebbelse, a v souvislosti s nacistickou hrůzovládou se odehrála další pozoruhodná událost: polský Institut národní paměti uveřejnil seznam esesáků, kteří sloužili coby dozorci v Osvětimi.

Databáze čítá na osm a půl tisíce jmen a je možné v ní prohledávat bez zvláštní registrace či přístupu. Každý si tak může prohlédnout a prostudovat seznam lidí, kteří prošli coby dozorci dvěma nacistickými koncentračními tábory zřízenými v Malopolském vojvodství u města Osvětimi.

Osvětim – to byly ve skutečnosti dva tábory. Osvětim I. byl táborem koncentračním, Osvětim II. – Březinka (Birkenau) pak vyhlazovací. Institut národní paměti (IPN) je ve svém počinu ojedinělý – zatím žádná instituce zabývající se pamětí holocaustu nevydala tak rozsáhlý archív, navíc veřejně přístupný.

Databáze o dozorcích neobsahuje žádná osobní konkrétní data nebo poznámky, v seznamu najdete pouze jméno, hodnost a datum narození. Je možné v ní vyhledávat podle jména, případně podle data narození. Podle prohlášení polského Institutu národní paměti jde o výsledek společné mnohaleté práce profesorů sdružujících se nejen při tomto institutu (nyní uveřejněná data sbírali historici od roku 1982), ale také při Centru vyšetřování zločinů proti polskému národu, který zkoumá především otázky týkající se holocaustu, v jeho agendě je však také nechvalně proslulý katyňský masakr.

Polský list Gazeta Wyborcza databázi prozkoumával a uvedl bez dalších podrobností, že v seznamu našel jména bývalých příslušníků SS, již stále žijí a nebyli potrestáni. O dalších podrobnostech v souvislosti s uveřejněným seznamem se tedy v brzké době jistě dozvíme, a to především proto, že je zřejmě mnoho dozorců, kteří zcela unikli jakémukoli potrestání. Podle odhadů historiků bylo odhaleno a potrestáno zhruba 12 procent nacistických dozorců, již za války působili v koncentračních a vyhlazovacích táborech.