Na zrušení - ilustrační snímek.

Na zrušení - ilustrační snímek. Zdroj: Francis Miller / Getty Images

Zrušte to! Hlasujte pro nejzbytečnější a nejškodlivější českou či evropskou byrokracii

Téměř půl roku jsme v rubrice „NA ZRUŠENÍ“ každý týden psali o zbytečných úřadech, zákonech či směrnicích, absurdních dotacích i paragrafech, daních či fondech. Zkrátka o všem, co polyká veřejné peníze, přitom není potřebné, nebo je dokonce škodlivé či prohlubuje byrokracii. Jeden z popsaných od nás obdrží Anticenu Na zrušení 2016. Kdo to bude? O tom rozhodnete právě tady hlasováním.

Tři sazby DPH. Měli jsme dvě, chtěli jsme jednu, máme tři. Tři sazby daně z přidané hodnoty a jejich časté změny dělají vrásky podnikatelům.

Investiční pobídky. Každý rok dostávají od státu velké firmy daňové slevy za miliardy korun. Vznik jednoho takto vytvořeného pracovního místa vyjde na milión korun.

Pasáže genderové směrnice. Kvůli ní mají ženy dražší životní pojištění, protože rovnost podle Bruselu musí být za každou cenu, i když se ženy chovají méně rizikově.

Česká exportní banka. Desítky miliard znehodnocených pohledávek ve jménu podpory českého exportu a projektů v cizině. Ovšem jen těch vysoce rizikových.

Směrnice o energetické náročnosti budov. Od roku 2020 se v Evropské unii mohou stavět už jen budovy s téměř nulovou spotřebou. A kdo to zaplatí?

Evropské dotace podnikatelům. Jedni dostanou, druzí ne. První pak bezkonkurenčními cenami likvidují druhé. Dotace získávaly i gigantické firmy.

Podpora biopaliv. Ekologický pokrok se zvrhl ve vypalování pralesů. Nakonec se podle studií vypustilo skleníkových plynů víc než u fosilních paliv.

Směrnice a zákon o letním čase. Podle studie uspoří v ČR letní čas necelé tři koruny na obyvatele ročně. Ale co problémů lidem změna času přinese.

Ministr pro lidská práva. Účinkování ministra je prakticky bez výsledků krom toho, že Úřad vlády ČR nabral přes stovku nových pracovníků. A Dienstbiera nahradil Chvojka.

Rezoluční fond. Banky musí z objemu vkladů na konci roku odvádět příspěvky na záchranu jiných bank. Na konci roku proto začaly odmítat velké úložky.

Ministerstvo dopravy. Zde stojí silnice, zde koleje a tady vybíráme pokuty. Výsledky dlouhodobé nekoncepčnosti volají po oddělení stavby a provozu komunikací od politiky.

Výzkumný ústav zemědělské techniky. Ústav zřizovaný ministerstvem zemědělství dělá řadu užitečných věcí, které používají komerční firmy. Tak proč je státní?

Evropský stabilizační mechanismus. Záchrana předlužených zemí porušuje pravidla daná Lisabonskou smlouvou. Státy eurozóny ručí až 700 miliardy eur.

Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek. Letos zjistila, že zaměstnanci a zaměstnavatelé mají odlišný pohled na odměňování. Rozpočet 20 miliónů eur se vyplatil. Nebo ne?

Vinařský fond. Od vinařů vybírá za rozlohu vinic a za každý prodaný litr. Navíc loni z veřejných rozpočtů dostal skoro 40 miliónů korun. Bojoval za zákaz prodeje sudových vín.

Pasáže autorského zákona. Kvůli zákonu musíte platit peníze navíc při koupi prázdného DVD, flash disku, MP3 i MP4 přehrávače a tak dále. Protože byste tam mohli mít pirátskou kopii.

Směrnice o ekodesignu. Tahle směrnice má na svědomí žárovky, neúsporné vysavače, set-top-boxy, nabíječky, televizory, ledničky, pračky, myčky, sušičky,...

Majetkové daně. Vezmete si hypotéku na dům či byt a zaplatíte daň za to, že jste si ho koupili, a pak každý rok další daň za to, že ho vlastníte. Samozřejmě platíte už ze zdaněných peněz.

Evropský institut pro pohlavní rovnost. V zemích východního partnerství dominují muži, kteří také stále určují pravidla ve sportu. Výsledky ročního rozpočtu 7,5 miliónu eur.

Podpora spotřeby školního mléka. Ve skutečnosti spíš podpora odbytu mlékárenských produktů a v Česku ve větší míře slazených. V minulém školním roce celkem za 61 miliónů korun.

Orchestr mladých Evropské unie. Hudba je krásná věc. Ale proč má Evropská komise vlastní orchestr? A proč ho dotuje několika milióny korun každý rok?

Dotace z Programu rozvoje venkova. Na Západě se z programu podporují tradiční sedláci, v Česku zemědělský průmysl v čele s Agrofertem. Za 12 miliard ročně.

Evropský fond pro přizpůsobení globalizaci. Další z řady evropských fondů na potírání tržní ekonomiky, vybírání peněz a přidělování vyvoleným.

Evropský fond pro strategické investice. Píár aktivita předsedy Evropské komise Junckera, která slibuje peníze, které nemá. Nefunkčnost fondu naznačují i evropští auditoři.