Princezna Diana zemřela 31. srpna 1997.

Princezna Diana zemřela 31. srpna 1997. Zdroj: Profimedia.cz

Troje šaty princezny Diany jdou do dražby. Začínají tak smutné připomínky 20 let od její smrti

Poslední srpnový den příštího roku uplyne 20 let od tragického úmrtí princezny Diany, která zahynula ve svých 36 letech při automobilové nehodě. Smutné výročí připomene rozsáhlá výstava jejího šatníku, který se stal fenoménem doby. Podle princezny z Walesu se oblékaly miliony žen. Zároveň také půjdou do aukce troje Dianiny šaty. Za každými se skrývá unikátní příběh.

Dražit šaty bude známý dražitel Kerry Taylor, který také předpokládá, že by se jeden kus šatů mohl prodat i za 70 tisíc liber, tedy v přepočtu zhruba 2,3 miliony korun. Každý kousek je podle Taylora originální nejen provedením, ale také příležitostí, pro kterou byly šaty lady Dianě ušity.

Ticho před bouří

První kousek tvoří tmavě hnědé kostkované šaty, které podle Taylora symbolizuji štěstí. Lady Diana je měla na sobě krátce po svatbě s princem Charlesem, 4. září roku 1982. “Ty šaty symbolizují tu šťastnější část mezihry. Jako ticho před bouří,” řekl britskému Telegraphu Taylor. Diana byla v těchto šatech vyfotografovaná s úsměvem na rtech vedla.

Na cestách

Blankytně modré zářivé šaty z lehkého hedvábí nosila lady Diana při plnění povinností, které jí příslušely jako člence královské rodiny. Patřily mezi ně i oficiální návštěvy. V hedvábných šatech podnikla lady Diana návštěvu Austrálie a Nového Zélandu v roce 1983. Podle Taylora byly tyto šaty jedny z jejích nejoblíbenějších - vyrobila je její milá návrhářka Catherine Walkerová.

Modrá krev

Poslední šaty jsou ztělesněním elegance, která byla pro princeznu Dianu příslovečná. Její vystupování bylo ztělesněním kombinace elegance a přirozenosti, a právě tyto její vlastnosti se úspěšně snažily podtrhnout tyto modrofialové šaty z lehkého sametu. Výrazným prvkem je obnažený krk, který zvýrazňoval Dianinu krásnou šíji. Princezna tyto šaty nosila při oficiální návštěvě Portugalska, kde se se svým manželem setkala s královskou rodinou. Bylo to přesně 10 let před její tragickou smrtí, v roce 1987.