V Česku se od 1. prosince rozjela elektronická evidence tržeb - ilustrační snímek.

V Česku se od 1. prosince rozjela elektronická evidence tržeb - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

První den ostrého provozu EET probíhá zatím bez potíží

V Česku se dnes naostro rozjela elektronická evidence tržeb (EET). V prvních hodinách provozu systém fungoval plynule a bez komplikací. Restauratéři a hoteliéři, kterých se jako prvních novinka týká, odeslali do 09:00 na servery Finanční správy 468.000 účtenek. Do systému je zatím zapojeno 36.014 podnikatelů. Komunikace mezi pokladnami obchodníků a servery EET je podle mluvčí správy Petry Petlachové rychlá.

"Provoz EET běží plynule, bez problémů. Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou sekundou, dokonce méně než desetina sekundy," uvedla Petlachová. Podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, se rychlost zpomalila mezi druhou a třetí hodinou ráno, kdy krátce překročila jednu vteřinu. Zákon stanovuje jako hraniční dobu dvě vteřiny, při delší může obchodník vystavit účtenku bez identifikačního kódu EET.

"Dle mého očekávání EET jede. Dneska problémy na straně EET serveru nečekám. Uvidíme 1. března 2017," uvedl na twitteru Michal Bláha ze serveru HlídačEET.cz.

Bezproblémový chod ráno potvrzovaly i hotely a restaurace. Z ankety ČTK mezi hoteliéry vyplývá, že první větší zkouška systému přijde v poledne během obědů. Restaurace, které v hlavním městě a regionech po ránu navštívili zpravodajové ČTK, k novince většinou přistupují smířlivě, někteří mají výhrady i protestují.

Obchod v Jindřišské ulici v Praze například zákazníky informoval, že bude mít dnes od 10 do 12 hodin zavřeno na protest proti zavádění EET. Kavárna Paralelní Polis v centru Prahy založená skupinou Ztohoven EET bojkotuje, provozovatelé evidenci považují za zásah do soukromí občanů a obávají se zneužití dat. Finanční správa již dříve oznámila, že nebude tolerovat ignorování EET, za které hrozí i uzavření provozovny.

Evidence tržeb ale přiměla řadu menších hospůdek v obcích skončit. Pořízení pokladen a přechod na nový systém byl pro ně nákladný. Zavřené dveře ode dneška zůstaly například u malé restaurace Daniel v Nádražní ulici v Sokolově. Skončily i některé podniky na Vysočině. S nostalgií se loučili ve středu večer se svým oblíbeným podnikem štamgasti jedné z hospod na Olomoucku. Podnik v malé obci se stovkou obyvatel kromě občerstvovací funkce plnil i kulturní funkci. Změny související s EET jsou pro majitelku nad její síly.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je EET jedním z klíčových opatření, které prosadila vláda v rámci boje proti šedé ekonomice. Pomůže poctivým podnikatelům, řekl dnes Sobotka. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Podle odhadů ministra financí Andreje Babiše (ANO) by EET měla do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně, což opozice zpochybňuje.

První vlna EET se podle dřívějších odhadů správy týká zhruba 40.000 podnikatelů. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou další.