Švédský džihádista Michael Skråmo.

Švédský džihádista Michael Skråmo. Zdroj: Facebook

Neuvěřitelné: Švédsko vyplácelo sociální dávky bojovníkovi Islámského státu ze syrské Rakky

Naprosto neuvěřitelný případ selhání systému se v minulých dnech objevil ve Švédsku. Místní úřady až po roce zjistily, že dál vyplácely rodinné přídavky a příspěvek na bydlení muži, který už v srpnu 2014 opustil zemi a přidal se k bojovníkům Islámského státu v syrské Racce.

Švéd Michael Skråmo, který je dnes známý pod jménem Abdul Samád al Swedi, odjel v srpnu 2014 s manželkou a čtyřmi malými dětmi do syrské Rakky a tam se přidal k bojovníkům Islámského státu. Několikrát se od té doby objevil i na propagandistických džihádistických videích, kde například pózoval se samopalem.

Přesto trvalo více než rok, než na to úřady zareagovaly a švédská sociální agentura Försäkringskassan mu pak na jeho bývalou adresu ve městě Göteborg poslala dopis, že jeho sociální dávky byly zrušeny.

Jak napsaly noviny Göteborgs Tidning agentura islamistovi poslala více než 50 tisíc švédských korun (v přepočtu 138 tisíc korun) v době, kdy byl už v Sýrii.

Magnus Ranstorp, odborník na terorismus ze Švédské národní akademie obrany ve Stockholmu, k případu řekl, že to „odhaluje slabý systém bez jakýchkoli kontrolních mechanismů“.

Žádost o příspěvek na bydlení 2021 v ČR >>>

Přitom Michael Skråmo je jedním z vůbec nejznámějších švédských bojovníků Islámského státu. Policie, ani nikdo další ale ani po jeho odchodu do Sýrie netroubil na poplach a žádné jiné orgány neupozornil.

Manželka džihádisty dokonce v dubnu poslala soudu v Göteborgu e-mail, ve kterém ho informovala, že rodina už nezaplatí dluh na nájemném ve výši necelých 62 tisíc švédských korun. „Aby to bylo pro vás jednodušší, nemusíte mi už posílat další dokumenty. Nejsem ve Švédsku a asi se už nikdy v životě nevrátím,“ napsala žena.

Pobouření nedávno vyvolala i radnice ve švédském městě Lund, když vydala prohlášení, že vyzkouší projekt „rehabilitace“ pro bojovníky Islámského státu a že jim u toho na určitou dobu zaplatí z veřejných peněz bydlení, vzdělávání, zajistí zaměstnání a dá jim i finanční podporu.

Jak je vidět, sebevražda Evropy pokračuje dál v přímém přenosu.