Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Rakouský ministr zahraničí vyzval k zákazu distribuce Koránu od radikálních muslimů

„Výraz politický islám už dál nemůžeme tolerovat a musíme zakázat islámským fundamentalistům, aby distribuovali Korán,“ prohlásil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Reagoval tak na akce německé policie z tohoto týdne, která zasahovala proti islamistům na mnoha místech Německa. Stejní radikálové ale působí i v Rakousku.

Německá policie provedla v úterý ráno razie v deseti spolkových zemích. Cílem protiteroristického zásahu byla organizace radikálních islamistů nazývající se Pravé náboženství. Tito salafisté, kteří vyznávají nejortodoxnější verzi islámu, vyvolali v Německu velké rozepře, když se rozhodli rozdat zdarma 25 miliónů výtisků Koránu. Celou věc přitom platí bohaté muslimské státy z Blízkého východu.

Ministr vnitra Thomas de Maizière ale zakázal radikální islamistické organizaci Pravé náboženství činnost a zarazil pokračování kampaně s rozdáváním Koránu. Jenže tato skupina je aktivní také v Rakousku. Jak napsal web The Local, upozornil na to v místních médiích i ministr Sebastian Kurz. I zde islamisté rozdávají Korán, přitom vídeňská federální vláda zakázala financování muslimských skupin, mešit a imámů ze zahraničí. Kampaň se tak dá považovat za ilegální. Distribuci Koránu zakázalo salafistickým skupinám i několik měst ve Švýcarsku.

Podle německých tajných služeb působí v zemi kolem 10 tisíc salafistů, velká část z nich jsou už občané Německa. Kolem tisícovky těchto extrémistů je také v Rakousku. Několik desítek těchto radikálů také bojovalo v řadách Islámského státu v Sýrii a Iráku.