Byl génius Albert Einstein šťastný o samotě?

Byl génius Albert Einstein šťastný o samotě? Zdroj: koláž waysandsteps.com

Velmi inteligentní lidé chtějí být častěji sami než ostatní, tvrdí vědci

Pokud jste velmi inteligentní, tak o to méně neustále vyhledáváte společnost. Zatímco obecně platí, že lidé jsou skutečně šťastnější, když tráví čas s ostatními, tak ti s vysokým IQ, tuto potřebu nemají a nevyžadují. Ukázala to studie, která vyšla v novém vydání odborného časopisu British Journal of Psychology.

Inteligentní lidé podle evolučních psychologů potřebují být více sami především proto, že nechtějí neustále řešit základní lidské potřeby, jako jsou jídlo, oblečení, bydlení či dnes i nakupování. Ani prý nepotřebují „viset“ na mobilu či sedět u počítače.

Chtějí být někdy sami, protože více pracují na svých plánech, přemýšlí a připravují se na to, co chtějí udělat. K tomu většinou nepotřebují společnost.

Studii připravili psychologové z Univerzity managementu v Singapuru a slavné London School of Economics, která patří mezi nejlepší univerzity na světě. Zkoumali názory více než 15 tisíc dospělých, ale spíše mladších osob.

Někteří jiní vědci tvrdí, že lidé, kteří mají více přátel, jsou šťastnější a spokojenější. To zveřejněná studie ale nevyvrací, jen v případě velmi chytrých lidí se podle nich jedná o evoluční výjimku z pravidla.