Terorista Salah Abdeslam propašoval atentátníky v rámci uprchlické vlny.

Terorista Salah Abdeslam propašoval atentátníky v rámci uprchlické vlny. Zdroj: Youtube.com

Ozbrojenci převezli Salaha Abdeslama do Francie
Salah Abdeslam
Ozbrojenci převezli Salaha Abdeslama do Francie
Bataclan den po útocích.
Teroristické útoky v Paříži
12
Fotogalerie

Strůjce atentátů v Paříži a Bruselu propašoval útočníky spolu s uprchlíky přes Řecko, Maďarsko a Německo

Deset džihádistů hlásících se k Islámskému státu propašoval francouzsko-marocký radikál Salah Abdeslam v minulém roce přes Řecko, Maďarsko a Německo do Francie a Belgie, kde pak spáchali atentáty. Všichni se maskovali jako uprchlíci.

Podle posledních informací, které unikly do médií z vyšetřování velkých atentátů v listopadu 2015 v Paříži a letos v březnu na letišti a v metru v Bruselu, šest z propašovaných migrantů se zapojilo do útoků ve Francii a čtyři v Belgii.

Jak informovala belgická televize VTM, Salah Abdeslam, který je považován za jednoho z hlavních organizátorů obou atentátů, si dokonce sám dojel pro islamisty do některých zemí a dovezl je loni takzvanou balkánskou trasou, dokud byla ještě průjezdná.

Podle belgických médií se konkrétně jednalo o Řecko, Maďarsko a Německo. Zda u toho Abdeslam projel i Českou republikou, není známo, protože je držitelem francouzského pasu, přes hranice mohl jet volně a převoz byl samozřejmě ilegální. Využil u toho loňskou velkou migrační vlnu, při které se přes hranice zemí EU statisíce lidí valily bez potřebné kontroly.

Abdeslam se sám teroristických útoků nezúčastnil, ale podle policie vypověděl, že je pomáhal organizovat. Zatčen byl v březnu v Bruselu a další měsíc vydán do Francie.

Při teroristickém útoku v Paříži v listopadu 2015 bylo zabito 137 lidí (včetně 7 útočníků) a dalších 368 bylo zraněno. Na letišti a v metru v Bruselu v březnu letošního roku zemřelo 35 osob (z toho 3 teroristé) a 340 lidí bylo zraněno.