Ve Francii je 4 a půl  milionu legálně držených střelných zbraní - ilustrační snímek.

Ve Francii je 4 a půl milionu legálně držených střelných zbraní - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Francouzi se po atentátech ozbrojují, zájem o střelné zbraně vzrostl o desítky procent

Několik velkých a šokujících teroristických útoků ve Francii přivedlo mnoho místních obyvatel ke snaze pořídit si na obranu střelnou zbraň. Jen počet lidí, kteří se registrovali za posledních pět let ve střeleckých klubech, aby se naučili ovládat zbraň, stoupl o 38 procent.

Ještě více zesílila touha mít zbraň po loňských útocích na redakci pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo a klub Bataclan ve francouzské metropoli a také po letním masakru v Nice.

„V předchozích letech sice zájem o střelné zbraně také stoupal, ale prudce akceleroval od vraždění v Charlie Hebdo,“ informuje známý časopis Le Nouvel Observateur, kterému se teď zkráceně jmenuje L'Obs.

Jak tvrdí jeho zpráva, mít zbraň, bylo na rozdíl od USA, ve Francii v minulosti pro většinu lidí spíše tabu.

Dnes je jen ve střeleckých klubech registrováno přes 200 tisíc lidí a v celé Francii je 4,4 milionů legálně držených střelných zbraní. Vzhledem na počet obyvatel to ale pořád není mnoho, navíc část z nich vlastní příslušníci bezpečnostních sil.

Jenže teroristické útoky mění i dávno zaběhlá pravidla.

Například francouzská vláda nedávno povolila nosit policistům zbraň i mimo službu, aby mohli v případě potřeby okamžitě zasáhnout.

Ministerstvo vnitra také upozorňuje, že ve Francii je obrovské množství nelegálně držených zbraní, kterými disponují prakticky všechny zločinecké gangy a mnoho politických radikálů.