Podle kněze Giovanni Cavalcoliho mohou za zemětřesení „hříchy člověka“.

Podle kněze Giovanni Cavalcoliho mohou za zemětřesení „hříchy člověka“. Zdroj: Youtube

Italský kněz vyvolal bouři. Řekl, že zemětřesení v zemi jsou trest boží za homosexuální vztahy

Italský kněz Giovanni Cavalcoli, který je známý svými konzervativními nekompromisními názory, vyvol v zemi pořádnou bouři, když nedávná ničivá zemětřesení označil za „boží trest“ kvůli tomu, že na Apeninském poloostrově bylo povoleno minulý měsíc registrované partnerství homosexuálních párů.

Cavalcoli útočil na homosexuály i v minulosti, je zásadně proti potratům a jeho kázání často vyvolávají rozepře. Slova o „božím trestu“ za zemětřesení řekl v katolickém Rádiu Maria, které se pak ale od jeho slov distancovalo. Tvrdě tentokráte reagoval i samotný Vatikán. Arcibiskup Angelo Becciu, číslo dvě v mocném vatikánském státním sekretariátu, řekl, že Cavalcoliho slova „urážejí věřící a jsou hanebná pro nevěřící“.

 Giovanni Cavalcoli se ale odmítl omluvit a dokonce naléhal na jinou křesťanskou rozhlasovou stanici, aby odvysílala jeho slova, že otřesy jsou skutečně způsobené „hříchy člověka“. Itálii zasáhlo 30. října už třetí větší zemětřesení v tomto roce. Celkově letos při nich desítky lidí zemřely, stovky byly zraněny a tisíce rodin přišlo o své domovy. Země jako poslední stát západní Evropy v říjnu uznala registrovaná partnerství homosexuálů. Není to ale poprvé, co výroky některých členů italského duchovenstva budí velké rozpaky i v samotné katolické církvi.

 

Minulý měsíc byl odvolán ze své farnosti v Trentu Gino Flaim, který v televizním rozhovoru tvrdil, že „chápe pedofily“, protože „děti samy vyhledávají u druhého člověka náklonnost“. Homosexualitu pak označil za nemoc.