Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Profimedia.cz

Krejčíř chce do Česka, nabízí doznání a svědectví o korupci, tvrdí jihoafrické noviny

Čech Radovan Krejčíř souzený v Jihoafrické i České republice prý sám požádal o převezení z JAR do vlasti. Dřívější snahu Prahy o jeho vydání přitom podnikatel údajně zmařil podplacením jihoafrického soudce. Nyní se chce ale v JAR doznat k činům, ze kterých je obviněn, výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Napsal to dnes jihoafrický server news24.

Server uvedl výňatky z Krejčířova údajného dopisu jihoafrickému Národnímu vyšetřovacímu úřadu (NPA). V textu Krejčířův nový advokát Eric Bryer uvedl, že se podnikatel přizná k obviněním výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Zároveň chce být ale převezen do České republiky, jejíž blíže nespecifikovaný souhlas údajně má prostřednictvím svých českých obhájců.

Z dopisu vyplývá, že Krejčíř advokátovi sdělil, že měl "korupční tajné dohody" s vysokými představiteli jihoafrické policie a justice. Týká se to i soudce, který odmítl dřívější žádost České republiky o podnikatelovo vydání, napsala na svém twitterovém účtu novinářka Karyn Maughanová, která soud s Krejčířem od jeho začátku sleduje. Podle Maughanové se Krejčíř přiznal i ke zkorumpování šéfa jihoafrické zpravodajské služby Richarda Mdluliho a vysokého policejního činitele Joeyho Mabasy. Nyní je ale prý ochotný proti nim svědčit, ovšem z bezpečí České republiky.

V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl usvědčen v jednom procesu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování Čepra jej soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.