Jedná se především o náboženský svátek.

Jedná se především o náboženský svátek. Zdroj: EPA

Tradiční troubení na šófar
Tradiční troubení na šófar
2
Fotogalerie

Židé oslavili Roš ha-šana, nový rok. Bez ohňostrojů a pyrotechniky

Na rozdíl od silvestrovského veselí plného alkoholu, petard a ohňostrojů, které každý rok poslední prosincový den zaznívají ze všech koutů světa, je židovská oslava nového roku tradičně tišší a rozhodně méně bujará. Židé právě nyní slaví vstup do dalšího roku: jsou již u čísla 5777.

Na rozdíl od křesťanů, kteří svůj letopočet začínají (údajným) narozením Ježíše Krista, pro židovský národ je signifikantní jiná událost: stvoření světa. Židé jsou tak se svým letopočtem přesně o 3761 let napřed - v současné době slaví rok 5777. I počítání židovských měsíců je poněkud odlišné - měsíce mají buď 29 nebo 30 dní a rok buď 353, 354 nebo 355 dní.

 

Roš ha-šana znamená hebrejsky doslova začátek roku a trvá dva dny, letos to bylo pondělí a úterý. Tím ale oslavy nekončí. Od pondělí se sice oficiálně píše rok 5777, svátek však bude další dva týdny probíhat například v židovském Státě Izrael. Typické jsou zaplněné synagogy, zavřené obchody a pracovní klid.

 

Pro oslavu nového roku je u Židů typické především troubení na šófar, beraní roh, který příchod nového roku oznamuje. Pochopitelně také modlitby v synagogách a setkání v rodinném kruhu. O novoroční večeři se podává jako první med - má symbolizovat naději, aby příští rok byl stejně sladký jako je on sám. Podává se také zvláštní pečivo s názvem chala, které se peče v kruhovém tvaru - ten symbolizuje stále se opakující cyklus, který s příchodem nového roku končí i začíná.