Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Švýcarsko směřuje k celostátnímu zákazu nošení muslimské burky a nikábu

Česká média v úterý zveřejnila zajímavou zprávu, že švýcarská Národní rada (dolní komora parlamentu) schválila rozdílem jediného hlasu návrh zákona o celostátním zákazu nošení muslimské burky. V titulcích se ale objevilo také to, že druhá komora parlamentu (Stavovská rada) zákon odmítne. Z toho by se mohlo zdát, že zákon neprojde. Jenže to není pravda, situace se vyvíjí jinak a země k zákazu směřuje. I když to ještě kvůli zdlouhavému legislativnímu procesu potrvá několik let.

Návrh zákona předložil poslanec Walter Wobmann ze Švýcarské lidové strany, která v říjnu minulého roku vyhrála federální volby, když získala 29,4 procenta hlasů. Tím má strana, která kritizuje migraci i islamismus, daleko větší sílu v parlamentu.

Zákon je téměř identický s tím, co bylo v září 2013 schváleno referendem v italsky mluvícím kantonu Ticino. Tam své ano řeklo zákazu 66 procent voličů. Burky a nikáby se nesmí v Ticinu nosit nikde na veřejných místech od letošního 1. července pod pokutou 100 až 10 tisíc franků (ta druhá suma je v přepočtu skoro 250 tisíc korun).

To, že druhá komora švýcarského parlamentu se na základě své státoprávní komise zřejmě vysloví proti zákazu, není v kauze až tak podstatné. Vše směřuje v tomto případě k referendu, které je ve Švýcarsku vždy směrodatné. A podle průzkumů kolem 60 procent obyvatelstva je pro zákaz nošení burky.

Švýcarská lidová strana už začala sbírat podpisy pod petici nutnou k vypsání referenda. Má na to čas do 15. září příštího roku a potřebuje 100 tisíc ověřených podpisů. Podle zkušeností je ale sebere daleko dříve, protože je v současnosti nejsilnější stranou v zemi.

Legislativní proces ve Švýcarsku je ovšem poměrně zdlouhavý. Takže když referendum rozhodne o zákazu nošení burky (místní média tvrdí, že občané to většinou zcela jistě schválí), musí ještě federální vláda vypracovat podmínky pro uplatnění zákona. Odhady proto hovoří o tom, že k samotnému zákazu může v praxi dojít až za několik let.

Ve Švýcarsku žije kolem 400 tisíc muslimů a zcela zahalených chodí jen několik stovek žen. Alpská země ale v poslední době zaznamenala několik konfliktů, kdy studenti mužského pohlaví odmítli podat ruce svým učitelkám, nebo že muslimské rodiny odmítly posílat své dcery na kurzy plavání. Vzbudilo to velké diskuse a volání po zákazu burek ještě zesílilo.

V listopadu 2009 Švýcaři v referendu schválili zákaz výstavby minaretů u mešit. Zvláštní bylo, že zákaz se netýkal samotné výstavby mešit.