Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Rusové chtějí vozit turisty k Měsíci již za 5 let. Zájem má i tvůrce Avataru režisér Cameron

Kanadský režisér James Cameron, tvůrce Titaniku a Avataru, tedy dvou nejvýdělečnějších filmů historie, se chce podívat v kosmické lodi k Měsíci. Cena? Kolem 30 až 40 milionů dolarů. Jeho sen by se mohl splnit již zhruba za pět let. Alespoň to tvrdí ruská raketová společnost Eněrgija, která hodlá jako první vozit turisty k Měsíci.

Podle ruských novin Izvestija chce firma Eněrgija dopravovat na oběžnou dráhu Měsíce vesmírné turisty na modernizované lodi Sojuz. Jak řekl ředitel společnosti Vladimir Solncev, momentálně je posuzována kandidatura osmi lidí. Má se jednat o slavného režiséra, scénáristu a producenta Jamese Camerona či jednu japonskou rodinu.

Zákazníci se podle webu Sputnik začali hledat už v roce 2010 a první „výletníci“ by prý mohli obletět Měsíc (samozřejmě bez přistání na něm) někdy kolem roku 2020.

Zde je tento termín jenom zbožné přání, či realita, není možné ani podle odborníků potvrdit.

Předmětem dohadů je také cena za podobný výlet. Odhady hovoří o 30 až 40 milionech dolarů včetně speciálního výcviku.

Vesmírná turistika přitom již existuje mnoho let, zájemci létají na trvale obydlenou Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), která se pohybuje na oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 kilometrů. „Turisté“ se ale dostanou jen na ruskou část stanice, americká strana se na to dívá skepticky a umožňuje pobyt jen výjimečně.

Na ISS zajišťuje lety ruská kosmická agentura Roskosmos a propagaci i vyhledávání zákazníků má na starosti americká firma Space Adventures. Zájemce musí projít náročnými lékařskými prohlídkami a pak absolvuje půlroční výcvik ve Středisku přípravy kosmonautů v ruském Hvězdném městečku nedaleko Moskvy.