Unesený kuchař Pavel Hrůza.

Unesený kuchař Pavel Hrůza. Zdroj: Blesk

V oblasti, kdy byl v Libyi unesen Čech Pavel Hrůza, útočí americké a britské speciální jednotky

Americké a britské speciální jednotky jsou po boku libyjských vojáků v pobřežním městě Syrta a útočí na pozice Islámského státu, jehož sídlo se v Libyi nachází právě na tomto místě. Nedaleko od něj byl loni počátkem března unesen islamisty z ropného pole Al-Ghání Čech Pavel Hrůza (51). Některé informace přitom hovořily o tom, že by Hrůza mohl být alespoň nějakou dobu zadržován právě v Syrtě. 

O operacích amerických a britských speciálních sil v Syrtě informovaly včera noviny The Washington Post. Spojenci se prý zdržují na předměstí a poskytují libyjským jednotkám bojujících proti Islámskému státu logistickou podporu, provádějí pro ně průzkum a navádějí americká letadla, která zde útočí. Vrtulníky, letadla a drony startují z lodě USS Wasp, která se nachází v mezinárodních vodách nedaleko Libye.

Omezené nasazení amerických sil oznámil 2. srpna i prezident Barack Obama, ale nesdělil žádné podrobnosti. Jen potvrdil, že budou v okolí města Syrta. Malé britské speciální jednotky se zde objevují opakovaně už přes rok.

Unesený kuchař Pavel HrůzaUnesený kuchař Pavel Hrůza|Interpol

Pavel Hrůza pracoval pro maltsko-rakouskou společnost Vaos na ropném poli Al-Ghání, které se nachází asi 200 kilometrů jihovýchodně od Sirty, což na Libyi není žádná velká vzdálenost. Toto místo i okolní pole obsadili ozbrojenci Islámského státu již loni. Několik lidí bylo uneseno, mezi nimi i Hrůza. O jeho osudu zatím neexistují přesné informace.

Podle některých indicií byl převezen právě do Syrty, sídla Islámského státu v Libyi. Podle zpravodajských služeb ale existuje i možnost, že byl dopraven kvůli vyjednávání o výkupném i na jiné místo, možná i mimo území Libye.

Americký Pentagon se domnívá, že v Syrtě a okolí je momentálně kolem 1000 bojovníků Islámského státu.