Při útoku v Charleroi jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním.

Při útoku v Charleroi jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním. Zdroj: ČTK

Mačetový útok v Charleroi spáchal alžírský recidivista, byl to teroristický čin

Sobotní mačetový útok na dvě policistky v Charleroi na jihu Belgie byl teroristickým činem. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci v Bruselu premiér Charles Michel. Podle prokuratury byl útočníkem Alžířan, který byl ale znám kriminální, nikoli teroristickou minulostí. K útoku se mezitím přihlásilo radikální uskupení Islámský stát.

Při útoku jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním. Útočník, kterého postřelil další příslušník policie, po převozu do nemocnice zemřel.

Belgická prokuratura dnes oznámila, že útočníkem byl třiatřicetiletý občan Alžírska s iniciálami K. B. Muž, který při incidentu volal Alláhu akbar (Bůh je velký), měl podle prokuratury kriminální minulost, o jeho teroristických vazbách policie neví. Přesto prokuratura připustila, že jeho čin mohl mít teroristický motiv. V Belgii pachatel žil od roku 2012.

V Káhiře se dnes k útoku podle agentury Reuters přihlásil Islámský stát.

K útoku došlo krátce před čtvrtou hodinou u kontrolního stanoviště před budovou hlavní policejní stanice v centru města, které leží asi 50 kilometrů jižně od Bruselu. Útočník údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat.

Premiér Michel kvůli incidentu přerušil dovolenou a svolal na dnešek schůzi bezpečnostního kabinetu. Úroveň teroristického ohrožení zůstává v Belgii na třetím, druhém nejvyšším stupni. O nových krocích k zajištění bezpečnosti obyvatel ale bylo rozhodnuto, řekl předseda vlády.

V Lutychu na východě země byl dnes zadržen dvacetiletý muž, který na veřejnosti mával mačetou, oznámila bez dalších podrobností agentura Belga.

V Belgii panují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli březnovému teroristickému útoku na bruselském letišti a ve stanici metra. Zahynulo při nich 32 lidí.