Petr Nečas, Jana Nagyová

Petr Nečas, Jana Nagyová Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Sledování Nečasové: Soud opět její sokyni Nagyovou osvobodil

Soud znovu zprostil Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka viny ze zneužití Vojenského zpravodajství. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Obžaloba tvrdí, že bývalá šéfka kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) v roce 2012 nezákonně zaúkolovala tajnou vojenskou službu, aby sledovala tehdejší Nečasovu manželku. Údajně jí šlo o osobní zájem, konkrétně o urychlení Nečasova rozvodu.

Kauza vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády, Nečas se později rozvedl a Nagyovou si vzal za manželku. Čtveřice obžalovaných vinu od počátku odmítá. Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale prováděli takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci.

Obvodní soud pro Prahu 1 čtveřici osvobodil už minulý rok s tím, že se trestný čin nestal. Městský soud v Praze pak ale vyhověl odvolání žalobců a vrátil věc k doplnění dokazování. Mimo jiné zpochybnil Nečasovu výpověď, když poukázal na to, že bývalý premiér může být motivován snahou pomoci své současné ženě.