Přípitek

Přípitek Zdroj: Hrad

Miloš Zeman a Si Ťin-pching.
Bohuslav Sobotka v Číně.
Letiště se čínské výpravě líbí.
Česko-čínské přátelství.
Miloš Zeman a Si Ťin-pching.
11
Fotogalerie

Analytik: Do Číny se necpe jen Zeman a Sobotka, naši sousedé se také snaží

Česko není jedinou zemí ve střední Evropě, která v poslední době usiluje o hlubší spolupráci s Čínou, řekl před cestou premiéra Bohuslava Sobotky do Číny analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Václav Kopecký. Poměrně časté kontakty na nejvyšší politické úrovni dokládají, že Česká republika věnuje vztahům s Pekingem velkou pozornost, v některých oblastech však spíš dohání ostatní země. Evropským státům by se podle jeho slov vyplatilo, kdyby v námluvách s Čínou postupovaly společně.

Prioritní postavení Číny v rámci české zahraniční politiky opakovaně zdůraznil nejen český prezident Miloš Zeman, ale i česká vláda. Potvrzením této skutečnosti v poslední době byla například návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga letos v březnu. Hlavní snahou Česka je využít možnosti ekonomické spolupráce. Z již uzavřených dohod je patrné, že česko-čínské partnerství nese ovoce hlavně ve strojírenských oborech, zdravotnictví, finančnictví nebo cestovním ruchu. Mluví se také o zájmu Pekingu o know-how v oblasti sportu, kromě fotbalu se Číňané zajímají také o umění českých hokejistů nebo biatlonistů.

"Česká republika v posledních letech zařadila vztahy s Čínou mezi své priority, což charakterizuje i jejich velkou intenzitu. Česká republika je v této oblasti skutečně velmi aktivní a investuje do vztahů s Čínou velké množství času a politického kapitálu," komentoval dynamiku česko-čínských vztahů Kopecký. Upozornil však, že je zatím předčasné hodnotit konkrétní ekonomické dopady a je otázkou, zda se Praze tyto investice vrátí.

V některých případech již jsou výsledky aktivního přístupu k Číně viditelné. Loni byla v Praze otevřena pobočka čtvrté největší čínské banky Bank of China. V září loňského roku zahájila provoz první pravidelná letecká linka mezi Prahou a Pekingem. Kopecký v této souvislosti podotkl, že Česko dohání ostatní státy regionu, které si fází více či méně intenzivních líbánek s Čínou prošly. Například v Maďarsku Bank of China otevřela svou pobočku mnohem dříve v roce 2003.

"O roli finančního a dopravního centra usilují i další země (například Polsko), takže se nesporně jedná o konkurenční prostředí," poznamenal analytik. Spíše než soutěžení by však státům doporučil spolupráci. "Evropské státy by se měly snažit více kooperovat, protože jednotlivě mají vůči Číně výrazně slabší vyjednávací pozici," dodal.

Premiér Sobotka odlétá na návštěvu Číny ve středu. Na programu má řadu bilaterálních jednání s čínskými představiteli a zúčastní se také jednání platformy 16+1, do níž patří šestnáct zemí střední a východní Evropy a Čína. Sobotka byl v Číně naposledy loni v listopadu.