Mléčná dráha

Mléčná dráha Zdroj: Profimedia

Mapy světelného znečištění
Mapy světelného znečištění
Mapy světelného znečištění
Mapy světelného znečištění
Mapy světelného znečištění
6
Fotogalerie

Třetina obyvatel světa už nevidí kvůli umělému světlu Mléčnou dráhu. Týká se to i částí Česka

Unikátní pohled umělců, básníků, hudebníků či vědců na naši galaxii, Mléčnou dráhu, by se mohl stát nenávratně minulostí. Podle nového celosvětového atlasu světelného znečištění celá třetina lidstva naši galaxii už prostě nevidí. A situace se zhoršuje. Na některých místech se podle v pátek zveřejněných map problém dotýká i České republiky. 

Tým vědců, který zprávu a nový atlas světelného znečištění zveřejnil v pátek v časopise Science Advances, považuje současnou situaci za „bezprecedentní kulturní ztrátu“.

Mléčnou dráhu dnes kvůli světelnému znečištění (do toho se počítá například noční umělé osvětlení měst či komunikací) nevidí či vidí jen částečně až 80 procent Severoameričanů či 60 procent Evropanů. A jak je vidět z přiložené mapy Evropy, tento problém je akutní i v Česku. Červenou barvou jsou na mapách místa, kde není vidět galaxie vůbec, na jiných jen částečně.

Úplně nejhůře jsou na tom celé populace Singapuru, Kuvajtu a Malty, kde Mléčnou dráhu v noci už nevidí vůbec.

Vědci použili pro sestavení atlasu nejmodernější technologie a novou metodiku. A byli velmi překvapeni až šokováni tím, jak účinky moderního osvětlení „zakrývají“ pohled na naši galaxii.

Podle výzkumného týmu celé generace přišly o něco, co tak zajímavě a kulturně ovlivňovalo lidské přemýšlení o světě a vesmíru.

Například pokud chce obyvatel Paříže vidět dobře Mléčnou dráhu, musí cestovat minimálně 900 kilometrů daleko. Jako příklady jsou pro lidi z francouzské metropole uváděny Skotsko, Korsika nebo centrální části Španělska.

A pokud jste milovníky ještě naprosto nedotčené oblohy, tak to budete muset pořádně daleko – třeba do Grónska, Středoafrické republiky či na Madagaskar.

Některé podrobnosti z pozoruhodné studie najdete zde.