Robert Šlachta.

Robert Šlachta. Zdroj: ČTK

Šlachta skutečně rezignoval. Žalobci prověřují spiknutí

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta rezignoval na svou funkci. Oznámil to po ranní schůzce na policejním prezidiu, uvedla Česká televize. Do kauzy se hodlá vložit i olomoucké státní zastupitelství, které má podle Aktuálně.cz indicie, že se reorganizace policie děje kvůli snaze právě Šlachtu odstavit.

Šlachta svůj krok avizoval ve čtvrtek, kdy jednal s vedením policie o plánované reorganizaci. Jeho mluvčí po schůzce uvedl, že se na změnách nechce podílet a požádá o uvolnění ze služby.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci. Reorganizace vyvolala spory v koalici či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz.

"Nejzávažnější je skutečnost, že ze dvou našich trestních věcích vyplývá podezření, že už zhruba tři roky zpátky bylo plánováno sloučení ÚOOZ s jiným útvarem policie s celorepublikovou působností. Cílem bylo elegantně se zbavit plukovníka Šlachty," řekl Aktuálně.cz náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár. Na příští týden si už k výslechům žalobci zvou lidi z policejního prezidia.

Vyřízení rezignace podle ČT trvalo zhruba 15 minut, než byla přijata. Ve funkci Šlachta skončí k 30. červnu, o den později by měly být spuštěny změny uvnitř policie. "Reorganizace je důvod mého odchodu. Nemínil jsem odejít od policie," uvedl. Změny ve struktuře elitních útvarů jsou podle něj neodvratné, protože policejní prezident Tomáš Tuhý už mu sdělil, že jiná možnost není. Šlachta také podle televize řekl, že nyní jako řadový občan nemá důvěru ve vedení policie.

Spuštění reorganizace musí schválit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, jež má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. Podle informací Českého rozhlasu Radiožurnálu to analýza prokázala. Analýzu na sociálních sítích kritizoval i předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

Ministr Chovanec reagoval poznámkou, že v novinách četl o "korupci Agrotecu, čachrech kolem Čapího hnízda" a řadě trestních oznámení. "Dost důvodů vlámat se do policie, že?!", uzavřel.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednoznačně odmítá snahy ANO politizovat a destabilizovat policii, protože to narušuje principy demokratické dělby moci a zasahuje to do fungování právního státu. Řekl to dnes novinářům v moldavském Kišiněvě, kde je na návštěvě. Reorganizace naplánovaná vedením policie je podle něj odbornou záležitostí.

ANO kvůli změnám trvá na koaličním dohodovacím řízení, Babiš dnes řekl, že Chovanec plánem záměrně destabilizuje policii. Sobotka novinářům řekl, že hnutí ANO a jeho ministři nemají žádné právo, aby zasahovali do kompetencí šéfa policie a ministra vnitra, které stanoví zákon.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce vyzvat Šlachtu, aby zvážil stažení rezignace. Situaci je podle něj potřeba řešit racionálně, nepodléhat hysterii a emocím.

S aktéry sporu se plánuje setkat i prezident republiky, který je nyní na návštěvě Makedonie, odkud odlétá dnes odpoledne do Prahy. Prezident se nechce vměšovat do hádek mezi premiérem a Babišem. Nemyslí si, že by sněmovní volby byly tak vzdálené, že by byly nutné předčasné volby, které by mohly nastat odchodem některé strany z koalice.