Íránsko-americká jednání

Íránsko-americká jednání Zdroj: čtk

Írán je hlavním sponzorem světového terorismu, tvrdí americká zpráva

Podle rozsáhlé analýzy, kterou každoročně vydává americké ministerstvo zahraničních věcí, je to právě Írán, který každoročně vydá nejvíce finančních prostředků skupinám, jsou buď na seznamu teroristických organizací nebo terorismus otevřeně podporují.

K hlavním tokům íránských peněz se řadí podpora syrského prezidenta Bašára Asada, v jehož zemi zuří od roku 2011 občanská válka. Další na seznamu je pak palestinské militantně-politické hnutí Hamás, dlouhodobě páchá teroristické útoky zejména proti Izraeli. Další na seznamu Íránem podporované organizace je Hizballáh, což je jakási libanonská obdoba Hamásu, o jejíž podpoře ze strany Íránu se ví už leta.

V kontextu vzedmutí Islámského státu je pak zajímavé, že mezi hlavní sponzory terorismu nepatří země, která IS podporuje. Írán se mezi země podporující teroristické organizace řadí již od roku 1979, kdy v zemi proběhla revoluce, jež zvrátila směřování země od “amerického” směru sekularizace a poevropšťování (opět) k přísně náboženskému státu, jehož duchovním vůdcem se stal ajatolláh Chomejní. Od roku 1989 tuto funkci převzal Sajjid Alí Chameneí.

Zpráva, kterou ministerstvo zahraničí vydalo, tak paradoxně neříká nic nového; je ovšem zajímavé, že je země schopna si toto prvenství držet právě už od roku 1979. Jeho následovník, ajatolláh Sajjid Alí Chameneí, pokračuje v podobné rétorice jako jeho předchůdce. Deník Independent dnes uvedl, že tento muž stále považuje Velkou Británii za “ďáblovu říši” a Spojené státy za “velkého satana, jemuž by byla velká chyba jakkoli důvěřovat.” Podpora “Amerika nám již od roku 1979 vysílá signály nepřátelství,” uvedl Chameneí v rozhovoru pro televizi Al Jazeera. “Jejich zájmy jsou o 180 stupňů odlišné od zájmů Íránu,” uvedl.