Kevin Dahlgren u soudu

Kevin Dahlgren u soudu Zdroj: ČTK

Kevin Dahlgren před soudem v Brně
Kevin Dahlgren
Kevin Dahlgren u soudu
3
Fotogalerie

Soudní znalec: Dahlgren má zájem o sexuálně agresivní témata

Kevin Dahlgren obžalovaný z vraždy svých čtyř příbuzných v Brně ve své dřívější výpovědi pro americkou FBI uvedl, že z Brna odjel kvůli své bezpečnosti. Řekl, že měl předtím konflikt s Rusy nebo Rumuny. Dahlgren před FBI dříve vypověděl, že v den, kdy se vraždy staly, tedy 22. května 2013, si šel zacvičit do lesa a když vrátil kolem poledne do domu, našel v patře a poté ve sklepě mrtvá těla. Jeho výpověď přečetl soudce Krajského soudu v Brně, kde druhým dnem proces pokračuje.

"Američane, pokud jsi v Evropě, najdeme tě," zněl podle Dahlgrenovy výpovědí před FBI vzkaz, který Dahlgren, jak řekl, našel na své posteli. Podle výpovědi pro FBI si Dahlgren myslel, že mu vyhrožují právě Rusové či Rumuni, se kterými se v noci potkal.

Soud dnes četl i posudek sexuologa Jaroslava Zvěřiny. Ten u Dahlgrena nezjistil sadismus, konstatoval ale zájem o sexuálně agresivní a sadomasochistická témata.

Soudce četl výpovědi dalších sousedů, kteří cítili kolem domu zápach a večer se šli podívat do domu zavražděných. Jeden ze svědků v přípravném řízení popisoval, jak hráběmi prohrabával v garáži domu doutnající hromadu hadrů a jak se v nich najednou objevila ruka s hodinkami. Další ze sousedů uvedl, že toho dne po obědě slyšel z domu zavražděných neartikulovaný mužský řev, nebylo mu ale rozumět. Žena, která měla s Dahlgrenem pro svého syna domluvenou výuku angličtiny, se podle čtené výpovědi podivila, že Dahlgren výuku zrušil s tím, že se vrací zpátky do USA.

Podle obžaloby Dahlgren usmrtil všechny čtyři členy rodiny, u níž bydlel. Státní zástupkyně Ludmila Doležalová v úterý uvedla, že obžalovaný vraždil v důsledku osobnostních vlastností, emoční nestability a agresivity v kombinaci se situačními faktory. Dahlgren u soudu již v úterý vypovídat odmítl.

Kevin Dahlgren je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy jej jako prvního svého občana vydaly ke stíhání v Česku. Když mrtvé v Ivanovicích objevili, byl obžalovaný v letadle směřujícím do USA.