Dojemné tablo: Tyto dívky unesli teroristé, už známe jejich tváře a jména

Dojemné tablo: Tyto dívky unesli teroristé, už známe jejich tváře a jména Zdroj: Daily Mail

V Nigérii našli první studentku unesenou před dvěma lety Boko Haram

V Nigérii se podařilo nalézt první z více než 200 studentek, které před dvěma lety unesla radikální skupina Boko Haram, napsal dnes server BBC. Podle agentury AP je dívka těhotná. Islamistická skupina unesla 276 dívek ze školy v severonigerijském městě Chibok v dubnu roku 2014. Bezprostředně po únosu se desítkám studentek podařilo utéct, nezvěstných jich ale od té doby zůstávalo 219, až do dneška.

Dívku našli členové dobrovolné hlídky v lese Sambisa nedaleko hranic s Kamerunem. Podle BBC s sebou měla miminko. Agentura AP s odvoláním na příbuzné devatenáctileté studentky tvrdí, že je těhotná.

Po únosu v roce 2014 zahájili příbuzní studentek, ale také celebrity rozsáhlou kampaň za jejich osvobození. Nigerijská vláda ale nedosáhla jejich propuštění. Proti její údajné nečinnosti lidé v zemi opakovaně protestovali.

Milice Boko Haram zabily na severovýchodě Nigérie a v okolních státech již více než 20.000 lidí. Jejich cílem je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly. Nyní s nimi na severu Nigérie bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly celkem 8700 mužů.

Amnesty International tvrdí, že milice od roku 2014 unesly asi 2000 dětí a že mnohé jsou sexuálně zotročeny nebo přinuceny bojovat. Některé byly vycvičeny k sebevražedné misi.