Uprchlická krize i bezpečnostní situace zneklidňují turisty.

Uprchlická krize i bezpečnostní situace zneklidňují turisty. Zdroj: pixabay

Šéf Exim tours: Zájezdy se propadnou o pětinu, last minute nebudou. Kvůli džihádu i uprchlíkům

Trh se zájezdy se letos v Česku kvůli dopadům uprchlické krize a obavám lidí z cest do některých zemí propadne o 20 procent. Pokles vyplývá i z kapacit nasmlouvaných charterových letů na léto. Letošní letní sezóna bude první, která bude bez "last minute" zájezdů. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel největší tuzemské cestovní kanceláře Exim tours Ferid Nasr.

"Trh půjde dolů, můj odhad je minimálně o 20 procent meziročně," uvedl Nasr.

Cestovní kancelář omezila na léto nabídku dovolených do Turecka, Tuniska, Egypta a části řeckých ostrovů o 50 procent. Řada evropských destinací jako Španělsko, zejména Mallorka, Itálie a Bulharsko přitom hlásí již nyní až 80 procentní vyprodanost hotelových kapacit na hlavní sezónu. Loni to bylo v tuto část roku 40 procent.

"Sezóna bude letos bez last minute zájezdů. Ani zájezdy 'na poslední chvíli' do Turecka či Tuniska nebudou, protože jsme omezeni kapacitou," dodal Nasr. Češi přitom podle něj v letošním roce s koupí zájezdů vyčkávají právě až na léto.

Exim tours letos výrazně navýšila nabídku leteckých zájezdů do Itálie a Španělska. Desetkrát se zvýšila nabídka zájezdů vlastní dopravou do Rakouska, Itálie, Maďarska a Slovenska. "Máme obrovský nárůst poptávky u zájezdů autem. Pro nás ani pro klienta to ale není satisfakce," dodal ředitel. Podle Nasra je u tohoto typu zájezdů přidaná hodnota CK, a tím i marže minimální. Také u klientů, kteří často již nemají jinou možnost jak se dostat na dovolenou, je spokojenost s touto dovolenou nižší.

Letecká společnost Travel Service letos rozšíří flotilu o zapůjčený dálkový letoun Airbus A330 s kapacitou téměř 350 míst. Ten bude od října nasazen na lince do Dubaje. CK sice jednala s aerolinkami o možném využití tohoto letounu na jiných trasách, podle Nasra ale tuzemský trh není schopný takto velké letadlo, na linkách např. do Karibiku, uživit.

Tuzemské cestovní kanceláře prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard Kč.